Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Figyelmeztet
Kislány
Porcinkula-búcsú és „Barátok bora” verseny Csongrádon
2010-07-28 Forrás: Magyar Kurír
Csongrád Piroskaváros nevű negyedének piactéri templomában a ferencesek olyan szépen dolgoztak, amíg hatvan éve el nem üldözték őket, hogy a csongrádiak évről évre ma is megtartják a sajátos ferences ünnepeket, a keddenkénti Szent Antal-napokat, a tranzitust és a porcinkula-búcsút.
Ez utóbbi ünnephez kapcsolódóan július 31-én és augusztus 1-jén számos szép program várja Csongrádon a helybelieket és a máshonnan érkező zarándokokat. Szombaton ismét megrendezik az amatőr borászok versenyét „Barátok bora” címmel, lesz Kristóf-napi autómegáldás, Kiss Didák szegedi ferences igehirdetése, kirakodóvásár, tárogatózene a toronyból, gitáros szentmise, szentségimádás. Vasárnap pedig fél tízkor kezdődik a ferences rendi porciunkula-búcsú, melynek szentmiséjét Urbán Gábor rákosszentmihályi esperes-plébános mutatja be.

A porciunkula-búcsú a ferencesek bölcsőjét jelentő assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapja, melyet az egyház augusztus másodikán, illetve a hozzá közel eső vasárnap ünnepel. Miután Ferenc helyreállította a romos kápolnát, ezen a napon szentelték fel újra. A rendalapítónak egy alkalommal e kápolnában megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és biztatták, hogy kérjen valami nagy kegyelmet. Ferenc azt kérte, hogy aki ezt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen. A kérés rendkívüli volt, de az Úr Krisztus helybenhagyta, és Ferencet a pápához utasította. III. Honorius 1216-ban teljesítette Ferenc kérelmét, és augusztus 1-jén déltől másnap estig minden esztendőben a szenvedő lelkekért is felajánlható teljes búcsút engedélyezett azoknak, akik a fölkeresik a Porciunkula-kápolnát, gyónnak, áldoznak, és imádkoznak a pápa szándékára. A pápák később a porcinkula-búcsú tartásának jogát megadták valamennyi ferences és klarissza templomnak. A porcinkula-búcsú az úgynevezett kordatársulatok révén vált széles körben ismertté hazánkban. Barokk kori képi ábrázolása több hazai ferences templomban és kolostorban megtalálható: az Atya kordát, vagyis a ferencesek által viselt kötelet ereszt le a Szűzanya segítségével Ferenc és Páduai Szent Antal kezén át a purgatórium tüzében szenvedő lelkek számára. Porcinkula valamennyi hazai ferences templomban kiemelt ünnep.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép