Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Esős délután
Tiziano: Szűzanya a Gyermekkel
2017-ig szól dr. Fabiny Tamás alelnöki megbízatása
2010-07-30 Forrás: Evangélikus Egyház
Ahogyan azt tegnapi gyorshírünkben közöltük, a Lutheránus Világszövetség frissen megválasztott 48 főből álló Tanácsa saját tagjaiból hét alelnököt választott. A közép- és kelet-európai régió alelnöke dr. Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke lett, akinek megbízatása 2017-ig tart.
A Lutheránus Világszövetség 11. Nagygyűlésének delegáltjai július 24-én választották meg a 48 tagú Tanács tagjait is, akik július 28. és 29. között tartották első konzultációs ülésüket.

A Tanács, amely tíz afrikai, tíz ázsiai, nyolc közép-nyugat-európai, hat észak-európai, öt közép-kelet-európai, öt észak-amerikai és négy latin-amerikai, karib-tengeri tagból áll, saját tagjaiból régiónként egy-egy alelnököt választott. A megbízatások egészen a következő nagygyűlésig, a jubileumi évig, 2017-ig tartanak majd.

Dr. Fabiny Tamás alelnökké választásával tagja lett a Lutheránus Világszövetség legszűkebb döntéshozó testületének, a Végrehajtó
Bizottságnak, újabb nevén a Tisztségviselők Hivatalának.

Alelnökként feladata elsősorban ennek a régiónak a képviselete lesz, amelyhez a magyar, lengyel, szlovák, szlovén, horvát, szerb, cseh (2 egyházszervezet), erdélyi (szász és magyar), észt, lett, litván evangélikusok tartoznak.

A püspök ezzel egyidejűleg tagja lett a szövetség Kommunikációs Bizottságának is, a bizottság elnökének novemberben történő megválasztásáig, annak elnöki tisztét is betölti. A többi bizottságba is majd a novemberi Végrehajtó Bizottsági-ülésen jelölnek személyeket.

Korábban ennek a régiónak dr. Christoph Klein, a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke volt az alelnöke.

Egyházunkból eddig Ordass Lajos töltötte be régiónk alelnöki tisztét, őt 1947-ben a lundi alakuló ülésen választották meg, aztán bebörtönözték, félreállították. Az 1957-es, 3. Nagygyűlésen a püspök újra jelen volt, és ott ismét megválasztották alelnöknek.

Káldy Zoltán 1984-től 1987-ben bekövetkezett haláláig volt a Lutheránus Világszövetség elnöke. Mivel a püspök 1985. decemberében súlyos agyvérést kapott, így de facto csak bő egy évig volt a szervezet elnöke.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép