Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

Medjugorje Bazilika
Gyertya rózsával
A mezőbándi reformátusok világtalálkozója
2010-08-02 Forrás: Erdély.ma
Lukácsy Szilamér református lelkész, a nőszövetség, a gyülekezeti tagok, Bartha Domokos alpolgármester szervezésében szombaton és vasárnap tartották második alkalommal a mezőbándiak találkozóját. A rendezvényre közel 300 elszármazott jött haza találkozni a Mezőbándon élokkel, akik szeretettel, terített asztallal várták, hogy elbeszélgessenek a faluról, gondjaikról, az iskoláról, a jövőről.
Az ünnepélyes megnyitó szombaton zajlott abban az épületben, amelyet a református egyház 2004-ben kapott vissza és amelynek ma református kultúrotthon a neve. Az elszármazottak köszöntése után szombaton a programok több helyszínen zajlottak. A kultúrotthon udvarán kézműves-foglalkozásokkal lehetett ismerkedni. Fűzött gyöngyökből karkötőket, gallérokat mutatott be a búzásbesenyői Béres Zsuzsánna, mellette Bereczki Emőke helybéli egyetemista állította ki festett-porcelán-tárgyait. Ugyanebben az időben a résztvevők az iskolában tekinthették meg a mezőbándi Bányai Dániel citera- és képkiállítását, a néhai Puskás Kiss Ernő gyűjteményes, valamint ugyancsak a helybéli Szekeres Melinda képkiállítását. A kiállítás létrejötte Böjthe Judit óvónő és Balázs Piroska tanítónő érdeme. Szombat délután nagyon sokan vettek részt a temetőben azon az áhítaton, amelyet Károly Károly madarasi-feketei szórványlelkész tartott elhunyt szeretteik, elődeik emlékére. Párhuzamosan sportvetélkedők kispályás foci-, és kézilabda-mérkőzés zajlott. A papilak udvarán nőkből, férfiakból álló kürtőskalács-sütő csapat szorgoskodott s kínálta a jellegzetesen mezőbándi kürtőskalácsot. Szombat este fórumot tartottak Hol tart ma Mezőbánd? Mit tehetünk érte? címmel. A nagyterem estére megtelt érdeklődőkkel. A beszélgetéseket Bartha Domokos alpolgármester, Böjthe Zoltán tanár, Szabó Barna egyházi főgondnok, Bartha Albert gondnok, Lukácsy Szilamér lelkész vezette. A fórum során szólásra emelkedett több elszármazott is. A vita központjába a református kul-túrotthon átalakításának kérdése került. Az 1936-ból származó épületet kultúrotthonként használták. A református egyház 2004-ben leromlott állapotban vette át. A helybeliek át szeretnék alakítani, kibővíteni, új konyhát, öltözőket, mellékhelyiségeket kialakítani, a tetőt manzárdosítani vendégszobák kialakítása céljából. A megbeszélések során körvonalazódott az átalakítás összköltsége is, amely a tervező szerint közel 300.000 euró. Gyakorlatilag ennél kevesebbre lenne szükség, mivel a bándiak elvégeznék a munkálatokat, ezzel a költség majdnem felére csökkenne. Az önkormányzat támogatására nem számíthatnak, így a lakosságtól és az elszármazottaktól várnak segítséget.

A vasárnapi program ünnepi istentisztelettel kezdődött, amelyet Veress Gábor, a budapesti, Klapka téri református templom lelkésze tartott. A köszöntéseket Lukácsy Szilamér és Károly Károly végezte, majd úrvacsoraosztás következett. A nagy IKE-sek – Lukácsy Zsófia, Adorján Hermina, Bartha Boglárka, Hodos Renáta, Rendes Annamária – rövid verses műsort mutattak be. A református egyház zászlajának felszentelése után ünnepi ebéden vettek részt a jelenlévők. Délután Miénk a színpad címmel zajlott műsor, színpadra lépett a bándi református IKE néptánccsoport, az ifjúsági modern tánccsoport. Balázs János népdalokat adott elő, hegedűn kísérte Böjthe Judit. Este került sor a baráti kézfogásra, a búcsúzásra annak reményében, hogy jövőre újra találkoznak a helyiek és az elszármazottak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép