Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

emlékezés a pápára
Boticelli: Vénusz születése
65 évvel ezelőtt dobták le az atombombát Hirosimára – az Egyházak Ökumenikus Tanácsának nyilatkozata
2010-08-07 Forrás: Vatikáni Rádió
Több mint 55 ezren vettek részt pénteken Hirosimában az évforduló alkalmából rendezett megemlékezéseken. Először fordult elő, hogy az Egyesült Államokból hivatalos küldöttség érkezett a japán városba és, hogy az ENSZ főtitkára is jelen volt. Az 1945. augusztus 6-án ledobott atombomba több mint 140 ezer ember halálát okozta.
A 65. évforduló alkalmából a megemlékezésen részt vevők üzenetet fogalmaztak meg, amely szerint meg kell állítani a nukleáris fegyverkezést és a leszereléshez vezető valós folyamatot kell építeni. A nukleáris fegyverek teljes betiltásának ambiciózus dátumát 2020-ra határozták meg.

A kormányok és a népek találjanak új módokat az emberi élet szentségének védelmére – írja Olav Fykse Tveit tiszteletes, az Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára a Hirosimában és Nagaszakiban végrehajtott atomtámadás 65. évfordulóján. A Biblia arra buzdít bennünket, hogy válasszuk az életet, hogy mindannyian élhessünk. 65 évvel az atombomba ledobása után ez a fegyver még ma is fenyegeti az emberiséget és megakadályozza a hosszú távú béke megteremtését. Ugyanakkor számos lépést tettek a nukleáris fegyverek felszámolására. Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa is két kezdeményezés előmozdítója: az Egyesült Államok és Oroszország közötti új egyezmény a fegyverkezés ellenőrzéséről, valamint a NATO nukleáris politikájának reformja.

Tveit tiszteletes egyben bejelentette, hogy 2011 májusában, Jamaicában nemzetközi ökumenikus konferenciát tartanak az igazságos békéről, vagyis az atomfegyverek nélkül megteremtett békéről, hiszen e fegyverek továbbra is veszélyeztetik az emberiséget és a Földet.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép