Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

emlékezés a pápára
Teréz anya mint bistricai zarándok
Isten közelségében
2010-08-13 Forrás: Katolikus Egyház
A Katolikus Egyház augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Szűz Mária mennybevételét ünnepli. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány úgy tartja, hogy a Megváltó édesanyjának – hite jutalmaként – nem kellett a sírban várnia Jézus világ végi eljöveteléig, hanem halála után Isten rögtön föltámasztotta és magához emelte a mennybe. Az Egyház Krisztus első és legbuzgóbb követőjének megdicsőülését bemutatva jelet ad a világnak, hogy megéri Isten közelségében élni.
A népi jámborságban is évszázadokon át öröklődő nézetet XII. Pius pápa emelte dogmai rangra 1951-ben a Fulgens corona kezdetű bullájában. Jeruzsálemben már az V. század elején ünnepelték Mária halálának napját, amelyet átmenetelnek, születésnapnak vagy elszenderedésnek (dormitio) neveztek. A VI. században az ünnep a keleti egyházban mint Mária mennybevitele vált általánossá Dormitio sanctae Mariae (Szűz Mária elszenderedése) néven. Nyugaton egy századdal később terjedt el, a VIII. századtól Mária mennybevitele, Assumptio beatae Mariae elnevezéssel szerepel a kalendáriumokban. Rómában I. Sergius tette hivatalos ünneppé. Hamarosan vigíliát csatoltak hozzá, később, egészen a múlt század közepéig oktáva, nyolcnapos ünnep is kapcsolódott hozzá.

Nagyboldogasszony napja a karácsony és újév mellett a harmadik olyan parancsolt ünnep Magyarországon (ezeken a hitüket gyakorló katolikusoknak az Egyház szentmisehallgatást ír elő), amely nem szükségszerűen vasárnapra esik. A Nagyboldogasszony Szűz Máriának kifejezetten a magyarok által használt neve, amely a nagy, azaz felnőtt Mária feltámadására és megdicsőülésére utal.

Mária mennybevételének ünnepén Paskai László bíboros búcsúi szentmisét mutat be a kispesti Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban. 11 órakor, Ternyák Csaba egri érsek Máriabesnyőn, a Nagyboldogasszony-bazilika főbúcsújának keretében celebrál szentmisét 10 órai kezdettel, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök 10.30-kor a máriaremetei bazilika szabadtéri oltáránál mutat be misét. A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely főbúcsúját Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából augusztus 13–15. között tartják. Az augusztus 14-én 11 órakor kezdődő nagymisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, a másnapi ünnepi misét pedig Beer Miklós váci püspök celebrálja, ugyancsak 11 órai kezdettel.

Újabb papokkal is gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház ezen az ünnepen: Bíró László katonai ordinárius 10.30-kor szenteli áldozópappá Makovics Milán Mór diakónust a bonyhádi római katolikus templomban, Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök pedig 10 órakor a búcsúi nagymise keretében szenteli diakónussá Orosz Zoltánt a máriapócsi bazilikában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép