Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Budapest Mária utcai templom
Topor Márta  Elképesztő méretek
Legendáról mesélő freskók
2010-08-14 Forrás: Erdély.ma
Csakis a homoródkarácsonyfalviakon múlik, hogy mikor folytatódhat a helyi unitárius templom mészfala mögött rejlő freskók feltárása. Közben a már évek óta feltárt, Szent László legendáját ábrázoló falfestményt egyre többen keresik fel. A 13A jelzésű országút szentegyházi letérőjénél egy tábla jelzi, hogy Homoródkarácsonyfalván nem mindennapi freskót, hanem a 13. században festett, Szent László legendáját ábrázoló falfestményt láthat az érdeklődő.
„Pontosan vezetem a látogatók számát. Tavaly például 1720-an nézték meg a falfestményeket. Idén ennek a számnak a felénél tartunk, de még sok van hátra az esztendőből” – bizakodik Benedek Enikő tiszteletes asszony, aki mondhatni, igazi motorja a freskók feltárása körüli munkálatoknak.

Megtudni, mi van a falak mögött

A karácsonyfalvi falfestmények újkori története pontosan 1964-ig nyúlik vissza, amikor az akkori lelkész felfigyelt arra, hogy villanyvezetés közben színes mészdarabkák potyognak ki a bevésett falból. Azonban a rácsodálkozáson túl 1998-ig semmi lényeges dolog nem történt. Tizenkét évvel ezelőtt a székesfehérvári Lángi József és a szovátai Mihály Ferenc megnyitja az első kutatóablakot, azaz egy kis festményrészt. Már 2004-ben járunk, amikor létrejön a Homoródkarácsonyfalváért Alapítvány. Igazi lendületet mégsem ez ad, hanem egy, a faluból elszármazott asszony férjének lelkesedése, aki egy istentisztelet után megkérdezte Benedek Mihály unitárius lelkészt, mit szólnának, ha szerezne pénzt ahhoz, hogy megtudják, mi van a falak mögött. Benedek jó ötletnek tartotta, de – eredetileg katolikus templomról lévén szó – a nagy munka elkezdése előtt kikérte a helybéli katolikusok és unitáriusok véleményét. Az idősebb unitáriusoknak például azért volt nehéz igent mondani, mert ők megszokták, hogy templomuk fala nem festett, hanem fehér. Azt is nehéz volt megértetni, hogy a feltárt falfestményeket miért nem fogják újból fehérre meszelni. Mert ugyebár hogy néz ki az, ha az ő kicsi, de gondozott templomuk egyszer csak félig fehér, félig festett valamihez fog hasonlítani. „A kezdeti huzavona után titkos szavazással dőlt el, a karácsonyfalviak mégis rábólintanak arra, hogy elkezdődjön a mészfal lebontása” – emlékszik vissza Benedek Enikő.

Amiről a falak mesélnek

2005-ben Lángi József restaurátor kevesebb mint két hét alatt tárta fel a helyiek által csak ferde képnek nevezett, a 13. század elején készült, Jézus születését ábrázoló freskót.

A következő falfestmény a Szent László-legendát ábrázolja. „Aki ismeri a Gelencén található Szent László legendáját megörökítő freskót, azt gondolhatná, nálunk ugyanazt látja. A két festmény tervezése valóban kísértetiesen hasonló, a miénk mégis több dologban különbözik: nem tudni, miért, de a karácsonyfalviak Szent Lászlója nem harci ruhában, hanem bársonyban van a birkózási jelenetnél. Ráadásul az utolsó mozzanatnál egy katonát is felfestettek, akiről nem lehet tudni, hogy mit keres ott” – avat be az egyelőre megválaszolatlan részletkérdésekbe a tiszteletesné.

A harmadik freskón, A királyok hódolata címűn Szent István, Szent László és Imre herceg, valamint Szent Ilona és társnője látható. Ennek a freskónak a keletkezési idejét a 15. század végére datálják.

A freskók és az 1752-ből való kazettás famennyezet feltárása, illetve felújítása összesen 7,5 millió forintba került, ami adományokból és alapítványi pénzekből gyűlt össze. Ebből az összegből restaurálták a falu katolikus templomában lévő régi stukkókat is.

A feltárási munkák jelentős részén tehát már túl vannak, augusztus 28-án pedig egy ünnepséget szerveznek, amelyen a magyarországi adományozóknak megmutatják, mire költötték a pénzüket.

Freskókra épülő majdani turizmus

Benedekék ezek után nem dőlnek hátra, ugyanis a templom szentélyének feltárása még várat magára. „A restaurátor szerint három vagy négy apostol fog előkerülni. A pénz megvan, már csak a hívek beleegyezésére várunk. Amúgy teljesen pozitívan értékeljük a helybéliek részéről ezt a huzavonát, hiszen egy olyan élő közösségről beszélhetünk, amely vigyáz saját vagyonára. És ez így van rendjén” – szögezi le Benedek Enikő.

A páratlan szépségű és értékű festmények pozitív hozadékát még nem igazán érzi a falu, de kezdő lépésként mégis említést érdemel az a tény, hogy 18 karácsonyfalvi végzett el egy hét hónapos turisztikai tanfolyamot.

„A legfontosabb az lenne, hogy szállást tudjunk biztosítani az ide látogató turistáknak. Egyelőre nincs olyan fogadó vagy panzió, ahol megfizethető áron el lehetne szállásolni legalább egybusznyi személyt. Volt már olyan eset, hogy ötven embernek kellett azt mondjam, sajnos nem tudjuk elszállásolni. Az viszont jó hír, hogy Oklánd Polgármesteri Hivatala és a helyi közbirtokosság most újítja fel a kultúrotthont. Ha az elkészül, lesz legalább egy hely, ahol pogácsával és pálinkával meg lehet kínálni a nagyobb csoportban érkezőket” – tekint a közeljövőbe a Benedek házaspár.

És ha már Homoródkarácsonyfalván járunk, ne csak Szent László kun vitézzel folytatott harcára legyünk kíváncsiak: emeljük tekintetünket az unitárius templom kijavított és frissen meszelt tornyára is, hiszen azt nem külföldi segítséggel, hanem a helyi közösség önerejéből varázsolták újjá.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép