Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Kapisztráni Szent János (1386-1456)
V. Adorján
I. Aram örmény katholikosz látogatása a Vatikánban
2008-11-26 Forrás: Magyar Kurír
November 23. és 27. között XVI. Benedek pápa vendégül látja a Vatikánban I. Aramot, az örmények cilíciai katholikoszát, valamint a kíséretében lévő hat érseket és két püspököt.
Az örmény delegáció november 24-én lerótta tiszteletét Isten Szolgája, II. János Pál pápa sírjánál a Szent Péter-bazilika altemplomában, majd imádkozott a bazilika Világosító Szent Gergelyről, az örmények apostoláról elnevezett udvarában.

Ezt követően került sor XVI. Benedek és I. Aram találkozójára az Apostoli Palotában, ahol a Szentatya beszédet intézett I. Aramhoz. Beszéde elején emlékeztetett arra, hogy I. Arammal történő találkozása folytatása annak a korábbi látogatásnak, amelyet a katholikosz II. János Pálnál tett 1997 januárjában. A kölcsönös találkozások az utóbbi években közelebbi kapcsolatok kialakulását eredményezték a katolikus egyház és az örmény apostoli egyház között.

A pápa utalt az örmény szentekre, vértanúkra és teológusokra, akik gazdagították az egész egyház örökségét. Annak a kívánságának adott hangot, hogy ennek a tanúságtételnek a kegyelme formálja továbbra is az örmény kultúrát.

XVI. Benedek beszédében szólt az ökumenikus kapcsolatokról is. Reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd tovább halad és tisztázza a teológiai kérdéseket, amelyek a múltban elválasztották a két egyházat egymástól. Meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzetközi bizottság jelenlegi munkája, amely „Az egyház természete, tanítása és küldetése” témával foglalkozik, megfelelő kontextusba tudja majd helyezni a teológiai párbeszéd sajátos kérdéseit és megoldást talál rájuk. Az apostoli hagyomány megértése és értékelése – amelyben osztozunk – hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tegyünk tanúságot közösen azokról a spirituális és erkölcsi értékekről, amelyek nélkül igazságos és emberséges társadalmi rend nem létezhet – hangsúlyozta a pápa. Új és gyakorlati eszközöket kell találni, hogy kifejezésre jussanak azok a közös nyilatkozatok, amelyeket a két egyház képviselői már aláírtak.

Végül a Szentatya imáiról biztosította I. Aram örmény katholikoszt, és mély aggodalmának adott hangot a libanoni és a közel-keleti népek sorsa miatt. Utalt a keresztények elleni erőszak és üldözés felerősödésére a térségben. A béke akkor épülhet csak a szolidaritás, az igazságosság és a személy, valamint a népek jogai tiszteletének szilárd alapjaira, ha az érintett országokat bevonják saját sorsuk alakításába, és a különböző etnikai csoportok, valamint vallási közösségek elfogadják és kölcsönösen tisztelik egymást – zárta XVI. Benedek I. Aram örmény katholikoszhoz intézett beszédét.

Ugyancsak november 24-én Andrea Cordero Lanza di Montezemolo bíboros, a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilika főpapja fogadta a pátriárkát. A delegáció tagjai felkeresték a Népek Apostolával kapcsolatos szent helyeket, és rövid liturgián vettek részt.

November 25-én délután I. Aram vesperást vezet a Tiberis-szigeten lévő Szent Bertalan templomban, ahol imát mond a XX. század vértanúinak, közöttük az örmény népirtás áldozatainak emlékére. Este az örmény delegációt a Sant’Egidio közösség látja vendégül.


November 26-án a program szerint az örmény katholikosz és kísérete, valamint az erre az alkalomra Rómába érkezett mintegy ötven örmény hívő részt vesz az általános pápai kihallgatáson.

A látogatás keretében I. Aram örmény pátriárka találkozik a Római Kúria több vezetőjével. Megbeszélést folytat Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnökével. Fontos programpont lesz a katholikosz látogatása a Pápai Orbán Egyetemen, ahol elnököl a tiszteletére rendezett tudományos ülésen.


Az örmény egyház két katholikátusra oszlik: az etchmiadzinire és a cilíciaira. A megkülönböztetés történelmi okokra vezethető vissza, de a két egység egy egyházat alkot.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép