Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Rózsafüzér
Foktői Református templom
Elindultak a kerékpártiak – KorszakVáltó Határon Túra
2010-08-15 Forrás: Erdély.ma
Szombaton reggel szívmelengető volt a budapesti Kossuth tér látványa. A Parlament előtt gyülekeztek a 700 kilométeres túrára készülő kerékpárosok. A Vuelta Sportegyesület, Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Hármashalom Alapítvány jóvoltából megszervezett biciklitúra a magyarországi és a vele szomszédos országokban élő magyarok közti kapcsolatot hivatott fellendíteni. Ugyanakkor a Túra adományok gyűjtésében is szerepet vállal: minden nevezési díjból 1000 forint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára lesz átutalva, ezzel segítve az Irgalom háza-Gyerekotthon berendezését, mely szeptemberben kerül átadásra.
A szervezők elmondják, hogy korszakhatárhoz érkeztünk, ami a magyar-magyar kapcsolatokat illeti. Politikai téren már elkezdődött valami, de ezt ápolni kell úgy egyéni, mint közösségi szinten is.

Idén olyan változások történtek a magyarországi politikai életben, amelyek lehetővé teszik a határokon túl élőkkel vállalt szolidaritást, és a kapcsolatok ápolását. A magyar állam támogatásával ezentúl az iskolai képzés alatt minden diáknak alkalma lesz legalább egyszer ellátogatni határon túli magyar tájakra, ezzel is szorgalmazva az ország határain kívül élő magyarság megismerését. Megszületett a Trianon emléktörvény, ezáltal június negyedikét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítva. És ami talán a legfontosabb jelen pillanatban: augusztus 20-án lép hatályba az állampolgársági törvény, amely az azt igénylőknek lehetővé teszi a határon túliak számára a kettős állampolgárságot.

Révész Máriusz, fideszes országgyűlési képviselő, a túra egyik szervezője elmondja, hogy a fent említettek tudatában el lehet gondolkodni azon, hogy vajon véletlen-e, ez az akció éppen ebben az időpontban került megrendezésre, vagy pedig a magyar Parlament szándékosan intézte úgy, hogy a kerékpárosok útja egybeessen a törvény hatályba lépésével.

Milyen csodálatos is volt a Székely Gyors! – mondják a szervezők, arra a kérdésre válaszolva, hogy miként született meg a túra ötlete. Volt egy vonat, amely Budapestről ment Erdély szívébe, minden napra külön program volt a meglátogatott városokban. Miért ne lehetne ugyanezt megcsinálni kerékpáron? Nagyszerű lenne, hogyha száz ember Budapestről eltekerne Csíkszeredáig. A szervezők garantálják, hogy életre szóló élmény lesz mindenkinek, aki kerékpárján elindul felfedezni Erdélyt.
A túra minden megállóhelyén külön programmal várják a biciklistákat, akiknek lehetőségük lesz a helyi polgármesterrel és lakókkal beszélgetni. Minden város saját műsorral gondoskodik a nagy csapat számára.

A szervezés teljesen rendben zajlott, a különböző megyék képviselői nagyon segítőkészek és közreműködőek voltak – mondja el Révész Máriusz, aki maga is kerékpáros öltözékben van, készen az indulásra. Romániában az RMDSZ-szel tartották a kapcsolatot, mondja, akik segítettek szervezésben. Az Erdély.ma kérdésére, hogy nem-e tartanak-e attól, hogy esetleg visszafordítják a határon, Révész úr elmondja, hogy nincs mitől tartaniuk, hisz minden részlet előre le van egyeztetve, a rendőrség és a hatóságok tudnak az érkezésükről.

Készülődés közben a regisztrációs asztalhoz odahívják Simon Gábor urat, aki mint kiderül, a túra legidősebb résztvevője, 66 éves. Neki ez a 66 év volt a felkészülés erre a túrára, imád biciklizni és erdélyi születésű kerék-pártiként elmondja, hogy Erdélyt sokkal jobban megéri bicikliről felfedezni.

Indulás előtt még elmondják a legfontosabb tudnivalókat, például azt, hogy a biciklis legjobb barátja a regisztrációs kártyája, hiszen azzal tud bejelentkezni a szálláshelyen és étkezéskor. A tömegből lehet hallani, ahogy többen mondják, ez nem így van: a biciklis legjobb barátja a biciklije.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép