Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

V. Orbán
Stróbl Alajos:  Assisi Szent Ferenc
Felszentelték a lajosvölgyihutai templomot
2010-08-16 Forrás: Magyar Kurír
Régi álma valósult meg Lajosvölgyihuta katolikus közösségének: Schönberger Jenő szatmári püspök az egyházmegye papjainak jelenlétében, népes tömeg előtt szentelte fel augusztus 14-én, szombaton a Nepomuki Szent János-templomot.
Még 1992-ben határozták el egy új templom létrehozását, majd Varga Lajos tervei alapján 1993 és 2003 között építették meg, és azóta szentmiséket tartanak a lajosvölgyihutai templomban. Az elmúlt hét év sem telt azonban el nyomtalanul, a munkát, időt, és energiát nem sajnáló közösség ugyanis tovább építette a templomot, mely mára kivételes igényességgel kidolgozott belső térrel, új berendezéssel és szentéllyel rendelkezik.

A hívek díszes népviseletben jelentek meg a szentelésen, amelyre délelőtt 11 órától került sor. Schönberger Jenő püspök, az egyházmegye papjai és a hívek a templom előtt gyűltek össze, ahonnan a templomkapu ünnepélyes megnyitása után vonultak be a templomba.

Fagea László címzetes esperes, jelenlegi batizi, korábbi lajosvölgyihutai plébános ismertette a templom építésének részleteit.

Schönberger Jenő püspök ezt követően megáldotta a vizet, mellyel meghintette a templom falait és a híveket hintette. Homíliájában elmondta: keveseknek adatik meg az a kegyelem, hogy szülőfalujukban templomszentelésen vehessenek részt. „Akiknek pedig megadatik, annál jobban tudják azt értékelni, mert szemük előtt nőtt ki a földből, épült és szépült az az épület, mely Isten háza az emberek között. Azt is tudják, hogy ez nem történt csak úgy magától.”

A püspök ezután köszönetet mondott a papoknak, elsősorban Barna Károlynak, Fagea Lászlónak és Fromhertz Attilának. Köszönetét fejezte ki a tervezőknek, a kivitelezőknek, a nyugati segélyszervezeteknek, az állami- és önkormányzati segítőknek is. A legnagyobb hála azonban Isten után, mint mondta, a hutai híveket illeti: „Nélkületek semmit sem tehettek volna papjaitok és hiába lett volna a sok anyagi segítség, mert ez mind kevés lett volna”.

Prédikációja végén a püspök a szeretet parancsát hagyta híveinek: „Krisztus Urunk be akar lépni ebbe a templomba, és közöttünk akar lakni, ezért mondta, új parancsot adok nektek: szeressétek egymást. Amit tehát megvalósítva látunk ezekben a falakban, az legyen meg bensőnkben; és amit tökéletesnek látunk kövekben és gerendákban, azt Isten kegyelméből valósítsuk meg egymás között a szeretet által”.

A prédikációt követően, a mindenszentek litániájának és a felszentelő imának elmondása után a püspök krizmával kente meg a templom falait, majd megáldotta az oltárképet. Ez volt a templomszentelési szertartás utolsó momentuma, a szentmise pedig a felajánlással folytatódott. A szentáldozás után, az Oltáriszentség az oltáron maradt, onnan ünnepélyesen az oltáriszekrényhez vitték és a tabernákulumba helyezték. A szentmise végén Fromherz Attila plébános mondott köszönetet a paptestvéreknek és a híveknek, a jelenlétért és a segítségért, majd püspöki áldást követően elénekelték a pápai himnuszt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép