Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Siófok Evangélikus templom
Mikulás és a szarvasok
A kitelepítések 60. évfordulójára emlékeztek
2010-08-16 Forrás: Református Egyház
Augusztus 14-én, a kitelepítések megkezdésének 60. évfordulója alkalmából a Tiszafüredhez közeli Kócsújfalun nyolcadik alkalommal találkoztak azok a túlélők és leszármazottaik, akiket 1950 és 1953 között munkatáborokba kényszerítettek. Ebben az időszakban hétezer embert hurcoltak el.
"A tizenkét zárt tábor iszonyata és az, hogy háromszázan hunytak el a kényszermunka alatt, a mai napig nincs kellő súllyal a magyar köztudatban" – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke. A hatvanadik évfordulón arról is szólt: "Az, hogy az itt tervezett emlékkápolnának még csak az alapja készült el, és hogy a kitelepítettek csak részben kaptak kárpótlást, a félbemaradt rendszerváltást is szimbolizálja."

A megemlékező ünnepségen ökumenikus istentiszteleten szóltak a történelmi egyházak képviselői a magyar gulág éveiről.

Bölcskei Gusztáv püspök Pál apostol Efézusiakhoz írott leveléből idézett: "Meghajtom térdemet az Atyaisten előtt, és azért imádkozom, hogy megerősödjön bennetek a belső ember."

"Az egyik gondolat valóban a térdhajtás, hiszen ez a mi lehetőségünk, hogy közösen hajtsunk térdet Isten előtt, és kérjük az ő megerősítő kegyelmét. Az tükröződött vissza a megemlékezésekből, hogy a visszaemlékezők arra a legbüszkébbek, hogy meg tudtak maradni embernek. Ez másként nem lehetséges, csak ez által a bizonyos belső ember által, akit Krisztus ad a szívünkbe. Ő adhatja ma is a kiengesztelésnek, a megbékélésnek, az el nem felejtésnek a lelkét is. Ez a közösség, amely itt évről évre összegyűlik, ebben mutathat példát az egész társadalom számára" – mondta Bölcskei Gusztáv.

A tiszántúli püspök támogatásáról biztosította Lezsák Sándort abban az ígéretében, hogy az új Parlament elé terjesztik a kitelepítettek teljes rehabilitálását, és a teljes kárpótlás kérdését. Szólt arról is: a Tiszántúli Református Egyházkerület támogatni fogja az emlékkápolna felépülését.

A kitelepítettek találkozóján felavatták és megszentelték a kápolna alapjára elhelyezett emléktáblát is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép