Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Chartres ablaka
Mária ábrázolás
Roger testvér sohasem állította magát a középpontba
2010-08-16 Forrás: Magyar Kurír
Öt évvel ezelőtt, 90 éves korában gyilkolták meg a Taizéi Közösség alapítóját. A közösség az elmúlt hétvégén emlékezett Roger testvérre és annak 70. évfordulójára, hogy Roger testvér megérkezett a faluba. A közösség alapítójára emlékezik a KNA hírügynökség Alois testvérrel készített interjúja. – Öt évvel ezelőtt gyilkolták meg Roger testvért. Alois testvér, hogyan emlékezik elődjére? – A sok emlék közül most különösen egy kép jut eszembe, és rajtam kívül még biztosan sokaknak: az esti imádság után Roger testvér rendszerint a templomban maradt, gyakran késő éjszakáig. Sokan még énekeltek tovább, ő pedig mindenkit meghallgatott, aki odament hozzá. „Meghallgatni szeretnék, nem tanácsot adni"
– mondta sokszor. Meghallgatni, hogy a kérdező felfedezhesse életében Isten keze nyomát. Számára úgymond az ima része volt az Isten felé fordulás – ahogyan az emberek felé fordulás is. Mindezt ugyanazzal a szenvedéllyel tette a kezdetekben, amikor néhány látogató érkezett a kis falusi templomba, mint később, amikor ezrek töltötték meg a Kiengesztelődés templomát.

– Hogyan emlékezik a Közösség és a több ezer látogató az évfordulóra?

– Az ötödik évforduló gyakorlatilag egybeesik annak a napnak a 70. évfordulójával, hogy Roger testvér megérkezett Taizébe és közösséget alapított. Szombaton [Alois testvér az elmúlt szombatra, augusztus 14-ére utal – a szerk.] összegyűlünk valamennyi jelenlévővel – körülbelül ötezer emberről van szó – a falu mellett található nagy mezőn, és onnan együtt vonulunk a falusi temetőhöz, ahol felkeressük Roger testvér sírját, majd a Kiengesztelődés templomában imával folytatjuk az emlékezést. A világ egyházaival leszünk közösségben az esti imádságon. Ebből az alkalomból kaptunk üzenetet többek között XVI. Benedek pápától, a konstantinápolyi és a moszkvai pátriárkától, a canterburyi érsektől, az evangélikus és a református egyházak képviselőitől, az Egyházak Ökumenikus Tanácsától és másoktól.

– 2008-ban Romániában Ön személyesen is találkozott annak a mentálisan beteg nőnek az édesanyjával, aki Roger testvért halálosan megsebesítette. Mit jelentett Önnek ez a találkozás?

– Mélyen vágytam arra, hogy felkeressem ezt az édesanyát, aki nagyon vallásos asszony, és együtt imádkozzunk. Egyedül él, nincsenek más családtagjai. Együtt Isten megbocsátó kegyelmébe ajánlottuk a lányát, Luminicát.

– Az Ön számára mi Taizé alapítójának leginkább maradandó üzenete?

– Még öt esztendő után is nehéz ezt megfogalmazni. Roger testvér mindig mert bízni abban, hogy Isten minden emberrel kapcsolatban áll, még azokkal is, akik nem ismerik Őt. És abban is, hogy Isten semmi más, csak szeretet. Ebből akart Roger testvér következtetéseket levonni, különösen például azt, hogy az egyház a közösség, a „kommunió" helye: a kiengesztelődött emberiségbe vetett reményünk jele. Ezért tartotta rendkívül fontosnak, hogy láthatóvá tegye a közösséget, amely minden megkereszteltet összeköt.

Ebből fakadt az is, hogy Roger testvér fáradhatatlanul segíteni akart a környezetében élő legszegényebbeknek, menekülteket fogadott be, nyomornegyedekben látogatott el. S nem utolsósorban mindent megtett, hogy a mai fiatalok kérdéseit jobban megértse. Mondhatnám még egyszerűbben is: élete vége felé sokszor egyszerűen a bizalom szót ismételgette. Egész élete és halála is azt mutatta, hogy száját soha nem hagyta el üres vagy meggondolatlanul kimondott szó, hanem minden megnyilatkozása az evangélium életet adó erejét közvetítette. Ez a bizalom éltette őt a végsőkig.

– Halála után a látogatók száma inkább emelkedett, mint csökkent volna. Ez mivel magyarázható?

– Hálásak vagyunk, és mi magunk is elcsodálkoztunk azon, mennyi fiatal jön továbbra is, és mennyire intenzíven részt vesznek az ifjúsági találkozókon. Roger testvér sokszor arra figyelmeztetett bennünket, testvéreket, hogy ne akarjunk lelki mesterek lenni. Ő sohasem állította magát a középpontba. Azt akarta, hogy életünkkel Krisztus jelenlétét mutassuk meg az embereknek, ahogy Keresztelő János is tette. Mi, taizéi testvérek ezen az úton szeretnénk tovább menni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép