Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Circus Maximus.
A Szent-Angyal híddal
Eltávolították a pozsonyi Szent Márton-dómról a koronát
2010-08-18 Forrás: Felvidék.ma
Pozsony egyik legszebb történelmi épületét, a Szent Márton-dómot vagy ahogyan a népnyelv ismeri a koronázó templomot újítják fel és ennek keretében került sor a 85 méter magasban lévő templomtornyon található magyar Szent Korona másolatának az eltávolítására.
A felújításra hét hónapja van a szakembereknek, majd a tervek szerint a felújított Szent Korona mását közszemlére teszik ki, hogy a látogatók is megtekinthessék. A templomtornyon található aranyozott Koronát utoljára 1905-ben újították fel Wienstabl Móric helyi aranyműves műhelyében. A korona rézlemezből készült, 164 centiméter magas és mintegy 150 kilogramm súlyú.

A háromhajós dóm egy román templom helyén épült a 14–15. században. A lenyűgöző méretekkel bíró székesegyházhoz (67,37 m hosszú, 22,85 m széles, 16,2 m magas) számos kápolna épült: a gótikus Szt. Szófia és, Szent Anna kápolna, valamint a barokk Szt. János kápolna. A dóm tetejét a magyar Szent Korona 1 méter magas, 300 kilogrammos mása díszíti. Buda eleste után itt koronázták meg a magyar királyokat, 1563 és 1830 között 11 magyar királyt és nyolc királynét. A Szent Márton-székesegyház padlásáról került elő a XII. század derekán keletkezett Pray-kódex, amely egyebek közt a legrégibb összefüggő magyar szövegemléket, a Halotti beszédet is magában foglalta.

Csak bizakodni tudunk, hogy a felújítás után régi pompában tündököl majd az ősi Pozsony felett az újraaranyozott Szent Korona mása.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép