Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

pápa
Feszület
I. Bartolomeosz történelmi szent liturgiája augusztus 15-én egy ősi monostorban
2010-08-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Az ökumenikus pátriárka Mária Elszenderedése, Nagyboldogasszony ünnepén főpapi szent liturgiát végzett a törökországi Panagia Szumela monostorban, a Fekete-tenger partján lévő Trabzon térségében. Történelmi eseményről van szó, mivel a török hatóságok 88 év után most először engedélyezték a szertartás bemutatását az ország egyik legfontosabb ortodox spirituális központjában.
Trabzon város prefektusa a török miniszterelnök utasítása alapján meghozott állami döntést „az ortodox egyház hívei iránti jóakaratú gesztusnak” nevezte.

A monostort 386-ban alapította Barnabás és Szofroniosz szerzetes, akik a hagyomány szerint egy barlangban Istenanya (Theotókos) Mária kegyképre bukkantak. A jelenlegi épület a XIII. századból származik és gyakorlatilag érintetlen állapotban maradt fenn a XV. századi ottomán invázió ellenére.

A XX. század elejéig a monostor a kis-ázsiai, valamint a Fekete-tenger keleti partján élő keresztények kedvelt zarándokhelye volt. A görög-török háború következtében azonban 1923-ban a monasztikus közösség és a helyi keresztény lakosság a térség elhagyására kényszerült. A Mária ikont 1930-ban Görögországba vitték egy új, kifejezetten a kegykép befogadására épített kolostorba. Ma is itt őrzik.

Az augusztus 15-i szent liturgián segédkezett Tyihon podolszki püspök, a moszkvai egyházmegye vikáriusa, valamint Paulosz, a görögországi Drama metropolitája. A szent liturgiára több ezer zarándok érkezett Görögországból, Oroszországból, Ukrajnából és a közeli Grúziából.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép