Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Veszprém párában.  Topor M.
Leonardo: Szűzanya a Gyermekkel
Csupa csapás az élet – Jóban lenni a jó Istennel
2010-08-20 Forrás: Erdély.ma
Moldvai barangolásaink során nem találtunk Bákó környéki települést, ahol Gyergyina páter nevét ne emlegették volna. Szeretet és csodálat övezi emlékét, nem fogalmazódik meg, de magukban már boldoggá avatták néhány, normális körülmények között jelentéktelen és természetes tettéért, de a csángók világában csodatételként rögzült cselekedeteiért.
Magyar misét is tartott, magyarul is gyóntatott, sőt, nem nevezte a magyart az ördög nyelvének, nem korholta azokat, akik anyanyelvükhöz ragaszkodnak, hanem ahogy s amennyire lehetett, segítette őket. Gyergyina páter cselekedeteire akkor csodálkozhattam rá még inkább, amikor Erdélyben is nyakra-főre őt emlegették. Személyét itt is legendák övezik.

Ebbe keményen besegített a kommunista hatalom is militáns ateizmusával. Gyergyina pátert elzárták. Az emlékezők csupa jót mondanak róla, nagy részük úgy tudja, már nincs is az élők sorában. Elítélésének körülményeire, a részletekre is ki-ki másképp emlékezik. Abban mindenki véleménye megegyezik, hogy tiszta hite és magyarságához való ragaszkodása volt a fő bűne. Ezt kellett a kollektív gazdaságok szervezése elleni lázítás, a rendszer megdöntésére tett kísérlet köntösébe bugyolálni, s hazug, koncepciós perbe fogni.

Kicsi a világ. Budapesten Halász Péter, újabban a Duna Televízió Közművelődési és Vallási Szerkesztőségének műhelyvezetője, aki huszonnyolc esztendő alatt a napokat összesítve közel két esztendőt töltött a moldvai csángók között, mikor az egykori csángó-magyar iskolákról készülő dokumentumfilmbe beletekintett, s meghallotta, hogy Gyergyina pátert annyian emlegetik, de sorsáról semmit sem tudnak, elmondta, hogy a
plébános él, Bákótól húsz-huszonöt kilométerre egy öregotthonban.

A sepsiszentgyörgyi ifjabbik Erőss J. Pétertől származik az információ, aki Gyergyina pátert fel is kereste. A történet lombozatához hozzátartozik az az ágazat is, hogy Vargha György egykori sepsiszentgyörgyi munkatársunk, akit a kultúra és közművelődés pászmáiról a hetvenes években arrébb rukkítottak a szocialista ipar felé, s aki ma a Budapest vonzáskörében lévő Tápióbicskén pedagógus, ugyancsak találkozott Gyergyina páterrel ennek börtönös esztendei után.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép