Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendégKépek a galériából

Fényt őrizők
Krisztus  si.
Szent István Emlékérem és Díj átadása
2010-08-21 Forrás: SZFVAR.katolikus.hu
Idén hetedik alkalommal adták át a Szent István Emlékérem és Díjat. A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István-díj átadásán a város és a megye vezetői is részt vettek.
Az elismerést minden évben olyan székesfehérvári személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált és szolgál iránymutatásul, a Szent István-i keresztény értékrendnek megfelelő életet él vagy élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végez vagy végzett.

A Szent István Művelődési Ház által szervezett ünnepi program után, Spányi Antal megyés püspök, a kuratórium elnöke adta át dr. Szabó Lajosné, tanítónőnek a kitüntető díjat. A laudációt dr. Bertáné Pintér Katalin írta és mondta el.

Dr. Szabó Lajosné Marika néni olyan pedagógus, akinek rendkívül gazdag szakmai önéletrajza, valamint több évtizedes hittel, emberi és szakmai példaadással, alázattal és nagy szeretettel végzett munkája tanúskodik kiváló szakmai felkészültségéről és felelősségteljes, szeretettel teli emberi hozzáállásáról. Több mint egy évtizedig szaktanácsadói feladatokat is ellátott.

Pedagógiai hitvallása alapján mindenkit önmagához mérten kell a legmagasabb fokon fejleszteni. Egyformán szívügyének tekintette minden gyermek fejlődését, a nehezebb sorsúaktól kezdve a kiemelkedő tehetségekig. A kollégák, szülők és tanítványai tisztelettel ismerik el munkásságát.

Laudáció teljes szövege:


Tisztelt ünneplő közönség! Kedves Hölgyeim és Uraim!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Szent István Érdemrend és Díj 2010. évi díjátadóján az idei díjnyertest én méltathatom. Hisz Szabó Lajosné Marika nénit, - ahogy mindenki emlegeti – nemrég ismertem meg. Találkozásunk azonban meghatározó lett az életemben.

Kezemben tartok egy rendkívül gazdag szakmai önéletrajzot, amelyből számos végzettséget sorolhatnék fel pl. a mentális, vagy logopédiai képzettségek, vagy a gyermekek logikus gondolkodását, tanítását segítő szakértői tanfolyamok. Egy sereg kiemelkedő nyelvi és matematikai versenyeredményt sorakoztathatnék fel egészen az iskolai elemző projektekig. Engedjék meg, azonban hogy eltekintsek ezektől, és megosszam Önökkel azt az élményt, amit találkozásunkkor tapasztalhattam meg, és amelyre Püspök úrtól is bátorítást kaptam.

Püspök úr nemrég kért fel, hogy készítsünk egy rövid filmet Marika néni életpályájáról. Bár újszerű volt a feladat, de örültem neki, amíg meg nem tudtam, hogy a film holnaputánra kell. Egy telefonokkal eltöltött délután után azonban úgy éreztem sikerülni fog, hisz ennyi meghatott, szeretettel teli visszaemlékezést pedagógusról ritkán hallottam, akire gyermekek,
szülők egyaránt ilyen lelkesedéssel emlékeznének. Csak az idő rövidsége gátolta meg, hogy nem egy seregnyi embert tudtam felsorakoztatni a tanítónő méltatására.

Marika néni a Róla készülő film készítéséhez azonnal, készségesen fogadott minket otthonába, ahol az oktatásban eltöltött csodálatos 28 évéről mesélt. A beszélgetés alatt úgy éreztem, mintha ezer éve ismernénk egymást. Abban a röpke egy órában kibontakozott előttem, egy olyan életpálya, amely nemcsak szakmailag gazdag, hanem emberi kvalitásokban is kiemelkedő. Marika néni az egész életpályája során hittel, szeretettel és nagy szakmai
felkészültséggel oktatott, külön figyelmet fordított nemcsak a tehetségek gondozására, hanem a nehéz sorsú, gyengeségekkel küzdő diákok felkarolására is. Neki köszönhetően iskolája számos jeles versenyeredménnyel és sikerekkel büszkélkedhet. Mindig szívügye volt, hogy
nagy odafigyeléssel nevelve tanítványaiból kihozza a képességeinek megfelelő legjobb teljesítményt. Sok éve végzett diákjai is a mai napig ragaszkodnak hozzá, megosztják vele örömüket-bánatukat.

A beszélgetésből kiderült pedagógiai hitvallása: hogy mindenkit önmagához mérten kell a legmagasabb fokon fejleszteni, tehetségét kiművelni. Gyakorló szülőként is mondhatom, Marika néni megvalósította minden gyermek és szülő „a tanító néniről” nem csak reális, hanem irreális elképzeléseit is.

Marika néni beszélgetésünk során említette Szent István intelmeit, amelyben a király utat mutatott mi a kötelessége, mit kell tennie a szülőnek, a gyermeknek. Az intelmekben megfogalmazottaknak Marika néni méltó követője lett. Kiváló képességeivel, alkotó szellemiségű tanító pályájával, utat mutatott és ma is utat mutat. Mindezek alapján méltán
adományozza a Szent István Díjat és Érdemrendet, dr. Szabó Lajosné tanítónőnek a Kuratórium Tagsága.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép