Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Barátság
A hívek
Csupa csapás az élet – Az igazi pásztor
2010-08-24 Forrás: Erdély.ma
Vargha György: 1977 nyarán lehetett, húgommal, Anikóval, aki Pesten zenetanár, és Tímár Máté sógorral Somoskán kerestük Seres Andrásnak az egyik katonacimboráját, akit ragadványnevén Bulájnak hívtak, valami Anti volt az igazi neve. Duma Franci, egyik dioszéni papnövendék kalauzolt. Somoska egy félreeső Klézse melletti kis falu. Érdeklődtünk Buláj után, s észrevettük a templom mellett a plébánost. Reverendában volt. Odamentünk, hogy szóba elegyedjünk vele, mivelhogy papnövendék is volt köztünk.
Nem akarta érteni azt, amit mondtunk, zavartan, furcsán viselkedett, s kedves erőszakkal beterelt a templomba, meg akarta mutatni a templom védőszentjét és egyebeket.

Benn a templomban, amikor csak magunk maradtunk, suttogva mondta, nem engedheti meg magának, hogy idegenekkel beszéljen. Megtiltották. A kocsi rendszáma alapján máris tudják, hogy Erdélyből jöttünk. Nem is emlékszem, minek kapcsán mondta el, hogy ő hosszasan be volt zárva. Azzal az indokkal csukták le, hogy külföldi rádiót hallgat. Életében sohasem volt rádiója. Most már vehetne, de elvből nem vesz. Kurtán-furcsán befejeződött a találkozás, kerestük a katonacimborát, Bulájt, s tőle meg a papnövendéktől tudtuk meg, hogy mi a helyzet ezzel a Gyergyina páterrel. Az egész csángó föld ismerte. Arról volt híres, hogy valamikor Lészpeden volt plébános, és rendszeresen tartotta a magyar miséket, mindenkit olyan nyelven gyóntatott, ahogy az illető akarta, magyarul is, románul is. A csángók igen-igen szerették, igazi pásztoruknak, vezérüknek tekintették, s ez szúrta a szemét a hatalomnak. Ilyen mondvacsinált érvekkel távolították el az ötvenes években, zárták börtönbe, ahol hat-nyolc évet le is húzott. Így került erre a félreeső helyre, a forgalomtól elzárt Somoskára, ahol meg is fenyítették alaposan.

A csángó földi kirándulásunk többnapos volt. Vagy három-négy nap múlva éppen Lészpedre igyekeztünk Bákóból, s a város végén szokás szerint negyven-ötven ember integetett, autóstopolt, s felismertem civilben

Gyergyina páter-plébánost. Megálltam, felvettem a kocsiba. Akkor már nem félve a figyelő szemektől, megnyílt. Kedves, jó társalgó, kellemes ember volt, hatvanöt-hetven körül lehetett, ma már nagyon öreg, ha él is. Lészpedre igyekezett. Megkerestük azt a nótafát, akitől húgom énekeket akart hallani. Egy fennforgolódó asszony volt a faluban, jól ismerte a pátert, és sok-sok jót mondott róla. A falu azóta is nagy tisztelettel emlékszik rá, és nyomon követték a sorsát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép