Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
12 felhasználó online
0 tag, 12 vendégKépek a galériából

Szerencse
oltár
Megáldották Brenner János emlékművét Horvátnádalján
2010-08-26 Forrás: Magyar Kurír
Augusztus 22-én 3 órakor áldották meg Horvátnádalján Brenner János vértanú emlékművét. Ünnepi szentmisét mutatott be Brenner József nyugalmazott általános helynök, az egyházmegye spirituálisa.
A szentmise elején Gyürki László pápai prelátus elmondta, miért állította az emlékművet: elsősorban emlékezni szeretne Brenner Jánosra, akivel együtt tanult a győri szemináriumban, káplánként utódja volt a rábakethelyi plébánián, kanonizációs eljárása során pedig posztulátorként ő készítette elő az aktákat. Az emlékezés mellett „találkozni akar Jánossal, amikor szentmisére jövet elhalad emlékműve előtt.” Az ő lelkületével szeretné mindig bemutatni a szentmisét, és ehhez kéri közbenjárását – fogalmazott Gyürki László; majd köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek a szobor elkészítésében, elsősorban Lessenyei Márta Munkácsy-díjas művésznek.

Brenner József a szentmise evangéliumához fűzte gondolatait: a szűk kapun való bejutás áldozatot jelent, amely minden keresztény kötelessége. A legnagyobb áldozatot a vértanúk hozzák azért, hogy bejuthassanak e szűk kapun. Megemlítette, hogy testvére milyen egyszerűen, szegényen élt. A menyek országába való bejutáshoz közbenjárhatnak értünk azok, akik már célhoz értek, Isten színe elé jutottak – fogalmazott Brenner József.

A templomkertben felállított emlékműnél Németh Zoltán plébános köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy a rendszerváltás után Brenner János tisztelete még erősebb lett, sokaknak azonban ez nem tetszett, amit mutat az is, hogy az emlékére épült kápolnát többször megrongálták.

Kovács Gergely történész, posztulátor ünnepi beszédében a következőket emelte ki: XVI.Benedek pápa a papság évében Vianney Szent Jánost állította a papság elé példaképnek. Ebből a gondolatból kiindulva vont párhuzamot a szent lelkipásztor és a vértanú sorsú Brenner János között. A boldoggáavatási iratokat Császár István általános helynökkel ő öntötte formába; megrendítették a tanúk vallomásai, akik úgy beszéltek a vértanú káplánról, mintha ma is köztük élne.

Gyürki László és Császár István leleplezték az emlékművet, amit Brenner József megáldott, majd közös imádságot mondtak Brenner János boldoggáavatásáért – szerepel Gyürki László beszámolójában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép