Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Pipacs  si.
Érme
Kitüntették az esztergomi ferences gimnázium igazgatóját
2010-08-26 Forrás: Magyar Kurír
Pro Educanda Juventute díjban részesítette az esztergomi Temesvári Pelbárt Gimnázium igazgatóját, Tokár János ferences szerzetest a Közép-Európai Tanárakadémia. A díjat Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke jelenlétében adtak át augusztus 24-én, Budapesten.
A Centa Közép-Európai Tanárakadémia Egyesület díjának célja, hogy felhívja a figyelmet a követhető pedagógiai példákra és az elismerést érdemlő tanári pályákra. Az indoklás szerint a Tokár János vezette tanári közösség kiemelkedő munkát végez Bajnán és Nagysápon a felnőtt cigány népesség számára három, illetve két évvel ezelőtt beindított esti tagozatú gimnáziumi képzéssel.

A kitüntetett igazgatónak az a tapasztalata, hogy a pedagógusoknak, a ferences gimnázium nappali tagozatos diákjainak valamint az esti iskolás cigányoknak egyaránt hasznos és gazdagító ez a kezdeményezés. A ferences szellemiségtől egyáltalán nem idegen a hátrányos helyzetűekkel való foglalkozás és a „rendes” diákoknak pedig életre szóló lecke egy-egy közös színielőadás vagy kirándulás a cigányokkal, akik nagy áldozatok árán végzik az iskolát, hálásak és büszkék, hogy „frankás” jelvényt, vagyis a ferences diákok kitűzőjét viselhetik.

Ennél sokkal nagyobb dolgokra lenne szükség, én csak két éve kezdtem cigányokkal foglalkozni - nyilatkozta a kitüntetett a Magyar Kurírnak, hozzátéve: nemrég volt egy konferencia a cigánypasztorációról, és az ott elhangzottak alapján úgy látja, nagyon pici szelete ennek az, amit ők csinálnak.
Annak örülök, hogy fontosnak tartják, amit csinálunk. Nagy szimpátiával tekintenek arra, aki elkezd velük foglalkozni – mondta az esztergomi ferences gimnázium igazgatója.

A díjjal százezer forintos könyvutalvány járt, amit egy majdan létesítendő, egyházi fenntartású cigánygimnáziumnak ajánl fel Tokár János. Mint kifejtette, magyart és hittant tanított ezekben a cigányiskolákban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép