Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Jézus Gyermekkel(Felrakta.Oláh Szabina)
Mezeivirág
Csupa csapás az élet – „Élő-eleven ruzsának kellene lenni ottand..."
2010-08-26 Forrás: Erdély.ma
Felkerestem Erőss J. Pétert is, érdekelt, mit tud Gyergyina páterről. Egyszer találkozott véle. — Bákótól Vaslui felé kell menni, onnan letérni jobbra. A falut Prezsestnek (Prejesti) hívják, ott van az én falum plébánosa is, Bence Szilveszter. A ferencesek csoportosultak oda. Nyolcvan esztendőn túl kell legyen. Én nem sokat beszéltem vele. Reszketve beszélt. Félt. Inkább a paptársaitól. Nem is tudtam túl közel férkőzni hozzá. Félreeső falu a csángó településektől. Én Jáki Teodóz atyával voltam, ő tájékoztatta, hogy meg fogja látogatni. Beüzent érte, hogy a templomban vagyunk. A sekrestyében beszélgetett véle.
Nem tudom, hogy áll az egészségi állapota. Jáki atya győri bencés. Gyergyina páternek sok ismeretsége nem lehet. Nagyon kevés ideig voltunk ott. Bátor ember volt, de most fél.

A történet önmagát görgeti tovább. A moldvai magyar iskolákról készített film előzetes bemutatóját Budapesten tartottuk a Magyar Művelődési Intézetben a Lakatos Demeter Egyesület meghívottjaiként. Jáki Teodóz atya volt Halász Péter mellett az egyik vendéglátónk. Győrből utazott fel, illetve le Budapestre a csángó összejövetelre. Egyébként nem egyedül jött el vidékről a rendezvényre, jelen voltak a Baranyába telepített csángók képviselői és több csángókutató vagy szimpatizáns is az ország minden részéből. Ez az összetartás egyszerűen megható volt, s azt a fáradtságot is feledtette, hogy az óra hosszára szánt filmbemutató és az ezt követő beszélgetés közel négyórásra sikeredett. Jáki atya bőhumorú férfiú, ezért kiváló előadó, és megbabonázza közönségét. Természetesen, a jelenlévők előtt megkérdeztem őt is, akiről azt hittem, hogy egy szigorú szerzetes, mit tud Gyergyina páterről. Előbb egy kedves történetet mond el a csángókról.

Jáki Teodóz: Megborotválkoztam, elvágtam az arcomat. Mise után azt mondja egy kislány: Páter, ha szabad mondanom, véres a pofája. Õszinte volt. Cskacsikában történt, ahol a szentmise olyan szép volt, mint szokott lenni. Sokan voltak jelen, egy autóbusznyi ember. Szépen énekeltünk. Onnan

tudom, hogy jól sikerült, mert egyetlenegy csángó pap sem volt jelen. Csak a plébános nézett be, ő meg azért, hogy számba vegye, mennyien vagyunk — tudniillik ő hívott meg engem. Igaz, hogy kilenc óra tizenöt perckor kezdődik a magyar mise, mondta nekem június 3-án. Azután megtudtam, hogy dehogy is! Nyolc órakor fog kezdődni. De szívesen vette volna, hogy nyolc óra helyett kilenc óra tizenötkor érkezzem meg. Szépen fújtuk a magyar énekeket, neki is tetszett.

Én most a moldvai csángó-magyar származású papokról beszélek, mert magyarok, az öregapjuk még csak magyarul tudott.

A kedves kolléga említette — folytatja rám utalva — nekem Gyergyina páternek a nevét, akit 1959 januárjában tartóztattak le. Tizennyolc évet kapott, vitték a Duna-deltába árkot ásni, hogy Ceauºescu tudjon jachttal kimenni a Fekete-tengerre. Gyergyina páter három vagy öt évet volt ott. Amikor tudok, elmegyek hozza mindég. Az idén harmadszor voltam, s ez tény, amit mondok. Közeledtem feléje, a kertben volt. Beintegettem, kedvesen üdvözölt, aztán bement a plébániára s onnan jött ki. Azt láttam a plébánia üvegajtaja előtt, hogy beszélget valakivel. Az barna ruhában volt, ez azt jelenti, hogy ferences. Nem tudtam, miért nem jön már, hát olyan kedvesen integetett nekem. Mikor kijött, azt mondta: Páter, el fogják venni ezek a nyugdíjamat, ha sokat járnak hozzám magyarországi magyarok. Ennek az előzménye az, hogy 1978-ban dőlt el, milyen lesz ezután Jászvásáron a vezetés. Ez azt jelentette, hogy ilyen vezető embernek, a dékánynak, ami azt jelenti, hogy püspök, annak alá kellett írni, mint ahogy nemrég hallottuk, ha a határ mentén volt valaki orvos (utalás a dr. Bárányi Ferenc ügyére, S. L.), ami azt is tartalmazta, ha sebesülést lát, meg kell gyógyítani, de azonnal jelenteni a szekuritátéra. Ehhez hasonlatosan három dolgot kértek a moldvai papoktól: azonnal jelentik, hova járnak templomba a görög katolikus románok, tehát az unitusok, akik elfogadták Rómát, s akik Erdélyből kerültek arra a tájra. Jelenteni kellett azt is, hogy az ottani ferencesek mikor és hol jönnek össze. A harmadik: mit keresnek a magyarországi magyarok Moldvában? A jászvásári püspöknek kellett írásban beszámolniuk.

Hadd fűzzem hozzá, hogy amikor Kolozsvárt volt gyűlésük a római katolikus püspököknek, a kilenc görög katolikusnak, hét erdélyi katolikusnak, a jászvásárinak meg a bukarestinek, akkor az üdvözlőben egyszer csak megszólal a jászvásári püspök, s azt mondja Jakab Antal püspök úrnak: Kérem, én nem Petru Gergely vagyok, hanem Petru Ghergheli. Erre azt mondja Jakab Antal püspök úr: de nekem akkor ne tessék mondani, hogy Jacob püspök, mert én Jakab Antal vagyok.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép