Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Domenichino festménye
XIII. Benedek
A harmadik évezred első tíz évében erősödött a keresztények üldözése
2010-08-27 Forrás: Vatikáni Rádió
Köszöntöm a Kedves Rádióhallgatókat a Meetingről! A magyar kiállítás mellett érdemes néhány szót szólni a többi nagy kiállításról is. Ezek témái: „Gdansk 1980. – Solidarno¶ć”, a 30 évvel ezelőtti lengyelországi eseményekről; Munkalehetőség mindenkinek - a gazdasági válság előtt, alatt és után; Az egytől a végtelenig - a matematika szíve, avagy amikor a matematika segít, hogy az ember felfedezze önmagát…;
Az út végén van Valaki, aki vár téged - a remény tündöklése a Dicsőség Kapuján, a Szent Jakab útról, Az ég a földön - a samba de morro világa; És tengerre szálltunk… - Odüsszeusz, ahogyan Dante megénekelte az emberi nagyságot; Végtelen korlátok - Flanerry O’Connor amerikai írónő életéről.
A központi aulában don Giussani életéről látható egy tárlat, idézetekkel, képekkel. A tények mellett lelkiségének, karizmájának gazdagságát is megismerheti a látogató. A legjobban avval a mondattal lehet összefoglalni a bemutatót, amit Giussani atya szívesen ismételgetett: „Szívem egyszerűségében, boldogan odaadtam Neked mindent”.

A csütörtöki nap eseményei:

„Tudni kell utat választani” ez volt a címe a Sergio Marchionne-val, a FIAT vezérigazgatójával rendezett találkozónak. A sikeres üzletember, aki a Fiat-ot nyereségessé tette, kifejezetten a fiatalokhoz szólt fiatalosan – nem is sejtve, hogy ez magyarul szójátékra is lehetőséget ad.

Mint mondta: ő sem szereti az unalmas és üres konferenciákat, ezért azonnal a tárgyra tért: Nemcsak a cégről és gazdasági sikereiről beszélt, hanem életéről, s annak nehéz szakaszairól is. Hangsúlyozta a mobilitás, a sokoldalúság, a korrektség, az összetartás, és a felelősség fontosságát. Minden sikertörténet – hangsúlyozta – olyan emberek képességére épült, akik felelősséggel elfogadták a kultúra és a rend megvalósításának feladatát. Aki nemet mond a változásra, az a jövőre mond nemet.

A változás az egyik legnagyobb erő, amellyel – megfelelően kontrollálva – nagy dolgokat hozhatunk létre. Ez nem csak az iparra, hanem mindannyiunk életére is vonatkozik – mondta. Ahogy a könyvekből megismeritek a világot, az már nem ugyanaz a világ, a helyzet már más - figyelmeztetett. Ezért nagyon kell a valóságra is figyelni, s arra, hogy hogyan közelítetek hozzá. A jó választás garanciája a szabadság. Aki csak magára tekint, soha nem lesz szabad ember, mert nem lesz más tere, csak a saját korlátozott és törékeny világa. Az igaz szabadság a vállalkozásban áll. Mindannyian képesek vagytok egy jobb társadalmat létrehozni. Ez az igaz kihívás, ami vár rátok.

Idézte Hegelt: „Semmilyen nagy dolog a világon nem jött létre szenvedély nélkül”, majd Machiavellit: „Az igazi emberi erény példájának olyan hatása van, hogy a jó emberek utánozni akarják, a rosszak pedig szégyellik magukat, hogy avval ellentétes életet élnek.” Azt kívánom nektek - mondta befejezésül -, hogy legyetek olyan személyek, amilyenről Machiavelli írt, az erény emberei.

Háború a keresztények ellen, ebben a témában jelent meg Mario Mauro, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet az EBESZ keresztények és más vallások tagjai elleni intoleranciával és diszkriminációval foglalkozó képviselőjének legújabb könyve, amelyről most a szerző személyesen is beszélt. „Sok keresztény még ma is nehéz helyzetben van, mert szociális kirekesztés és tömeges üldözés áldozatai szerte a világon. – mondta Mario Mauro - A harmadik évezred első tíz évében erősödött a keresztények üldözése, többek között Kínában és Észak-Koreában, valamint a muzulmán országokban. A világ 50 arab országából 30-ban üldözik a kereszténység követőit.

Az ember – folytatta – kapcsolatban áll a Misztériummal és ebből fakad a szabadsága. Feladatunk nem ezeknek az országoknak az intézményes rendjébe beavatkozni, hanem erősíteni a valódi párbeszédet a népek között. ”
„Megélni a kereszténységet a határterületeken” című találkozón David Maurice Frank, Ahousat Riserve-ben élő indián tett tanúságot arról, hogy törzsének vallási érzéke alapján mennyire könnyen érthető és befogadható a kereszténység és hogy a barátságok által sok csalódás után is hogyan talált vissza ez Egyházhoz, saját szívéhez.

„Vallásszabadság és politikai felelősség” címmel ültek egy asztalhoz Törökország, Pakisztán, Irak, Szenegál és Nigéria politikusai, valamint Franco Frattini, olasz külügyminiszter; és Mario Mauro.

Mauro hangsúlyozta, a vallásszabadság természetes ellensége a fundamentalizmus. A vallásszabadság védelme azt jelenti, hogy megteremtjük az együttélés feltételeit, akkor lehet valójában demokráciáról beszélni. Nem csak a kereszténységről van szó. Éppen hitünkből és meggyőződésünkből fakad, hogy más vallások követőit is megilleti a szabad vallásgyakorlás joga.

A találkozón többek között nigériai részről elhangzott az állam felelősségének fontossága az állampolgárok vallásszabadságának védelme és előmozdítása érdekében.

A török fél miután felidézte Mons. Luigi Padovese, az idén júniusban meggyilkolt törökországi apostoli vikárius, a törökországi püspöki konferencia elnöke alakját, aki – mint mondta – a vallási tolerancia jó példáját adta, hangsúlyozta: Mindenkinek a saját hagyományából, az abban foglalt értékekből kell kiindulnia. Mások a hagyományaink, de a transzcendens Létezés ugyanazt a hangot adja az ajkunkra, a szív hangját. Az egység minden hagyomány szíve, az igaz és termékeny párbeszéd kulcsa. Mindenki a saját hagyománya szerint él, de a lelki tapasztalat mélyén nincsenek különbségek.

Frattini olasz külügyminiszter hangsúlyozta: A vallásszabadság nem egy a szabadságjogok közül, hanem az együttélés szíve, alapvető jog az egyén számára, és alapvető értékek garanciája a társadalom felé. A szabadság a saját identitás tudatosságára épül elsősorban. „Hogyan tudnánk mások szívéhez szólni, akiknek erős az identitásuk, ha a sajátunkat tagadjuk?” – utalt Európa keresztény gyökereinek megőrzésére, annak fontosságára. Frattini beszélt a vallásszabadsággal kapcsolatos európai parlamenti határozat sikerére és arra, hogy a következő hónapokban két javaslattal is előállnak az ENSZ közgyűlésen. A vallásszabadság védelem egy szívből jövő kötelezettség –fejezte be az olasz külügyminiszter.

„Atya, lesznek még papok az Egyház jövőjében?”- címmel jelent meg donMassimo Camisasca a Comunione e Liberazione lelkiségi mozgalom San Carlo Borromeo Papi Fraternitásának vezetője részéről egy könyv a papságról a papság évében. Az ennek kapcsán szervezett találkozón elmondta: azért választotta ezt a kettős jelentésű szót könyve címéül, mert óriási lehetőség, hogy véges, gyarló emberek a Mennyei Atya szeretetét közvetíthetik és mert – biológiai és lelki értelemben vett – atyák nélkül a személy bezáródik, nem válik éretté.

Arról, hogy mi nélkülözhetetlen a ma papsága számára hangsúlyozta a közösséget és a barátságot, idézve szent Tamást: „a barátság a szeretet gyökere.” Avval kapcsolatban, hogy mi várható el a papságtól Giussani atya gondolatát ismételte meg: „legyenek elsősorban emberek”.
Este az „Evangélium egy vak szemével” – színházi előadást láthatták az érdeklődők, illetve a „Hold, Te mit csinálsz az égen” című versösszeállítást Leopardi költeményeiből. Aki könnyebb szórakozásra vágyott a szabadtéri színpadon rock koncerten vehetett részt.

A Meeting szombaton zárja kapuit.

A Vatikáni Rádiót Varga János tudósította Riminiből.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép