Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Skapuláré érem
Fatimai Bazilika
Fazekas László püspök az egyházak finanszírozásáról
2010-08-27 Forrás: Református Egyház
A Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak még nincs egységesen kialakított álláspontja az egyház finanszírozásának kérdésével kapcsolatban. Az viszont világos, hogy a jelenlegi modell nem biztosítja az egyház függetlenségét, hanem ráutaltságot eredményez a mindenkori kormányra. Ezért ennek a kérdésnek a felvetése mindenképpen hordoz pozitívumot - tájékoztatta a reformata.sk honlapot Fazekas László püspök.
A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László azonban nincs meggyőződve arról, hogy meghozza-e a megfelelő eredményt az, ha ez a kérdés társadalmi vitára van bocsátva. Tart ugyanis attól, hogy ez inkább az érzelmek és indulatok csatája lesz, nem pedig a valós tényeken alapuló vita.

„Épp ezért megfelelőbb lenne, ha az egyházak vezetőivel történne egyeztetés, amelynek kapcsán világossá kellene tenni azt, hogy milyen súlya és jelentősége van az egyház szolgálatának a társadalomban. Azt sem lenne mellékes átgondolni, hogy a múltban az egyházak milyen társadalmi szerepet töltöttek be és szolgálatuknak milyen jelentősége volt (még úgy is, hogy ingatlanaiknak többségét az akkori államrendszer használta és profitált belőle), s jelenleg is mivel gazdagítják az egyént és a társadalmat. Ha mindez mérlegre van téve, úgy gondolom meg lehet találni azt a finanszírozási modellt, amely még jobban függetleníti az egyházakat az államtól, s nem visszaveti azokat működésükben, hanem segíti“ – tájékoztatott Fazekas László református püspök az egyházak állami támogatásával kapcsolatban.

Daniel Krajcer kulturális és idegenforgalmi miniszter pár nappal korábban egy interjúban vetette fel egyik lehetséges elképzelését az egyházak finanszírozási modelljéről. A tárcavezető elfogadhatónak tart egy olyan elképzelést is, amely szerint az egyházak nem a költségvetésből kapnának pénzt, hanem közvetlenül a hívektől, akik 19 százalékos személyi jövedelemadójuk egy százalékát fordíthatnák egyházuk támogatására. Krajcer elmondta azt is, hogy társadalmi vitát kellene indítani a témában és az alapján születhet majd döntés az egyházak finanszírozási modelljéről.

A katolikus egyház azonnal kifogásolta Krajcer nyilatkozatát, aki anélkül kezdett a kérdésről beszélni, hogy előtte az egyházakkal egyeztetett volna. Pavol Frankl, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének végrehajtó elnöke szerint ők sincsenek az egyház és az állam különvállása ellen, de anyagi háttér biztosítása nélkül képtelenek lennének a jövőben ellátni feladataikat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép