Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendég



Képek a galériából

Búcsú
Soproni evangélikus templom oltára
„A II. Vatikáni zsinat hermeneutikája”
2010-08-27 Forrás: Vatikáni Rádió
Augusztus 27-én, pénteken vette kezdetét Castel Gandolfo-ban az ún. „Ratzinger Schülerkreis” találkozó, vagyis a Szentatya és egykori diákjainak összejövetele, amelyet hagyományosan 1977 óta minden évben megtartanak. Az idei háromnapos szeminárium fő témája a II. Vatikáni zsinat hermeneutikája, értelmezése. A találkozó zárt ajtók mögött zajlik. A résztvevők mintegy negyvenen vannak: Ratzinger professzor egykori tanítványai, akik doktori disszertációjukat védték meg azokban az években, amikor Joseph Ratzinger Németországban docensként tevékenykedett.
A szeminárium vezetője Kurt Koch érsek, egykori bázeli püspök, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának július elsején megválasztott új elnöke. Koch érsek a tudományos összejövetel folyamán két előadást tart a résztvevőknek: az egyik „A II. Vatikáni zsinat a hagyomány és újítás között”, míg a másik a „Sacrosanctum concilium (k. zsinati konstitúció) és a liturgia zsinat utáni reformja”. Kurt Koch érsek előadásait követően vitára kerül sor, amelyen a Szentatya is részt vesz.

A találkozó végső nagy eseménye a vasárnap délelőtti szentmise, amelyet XVI. Benedek pápa mutat be a tudományos összejövetel résztvevőinek a Castel Gandolfo-i Mariapoli Kongresszusi Központban. A „Ratzinger Schülerkreis” találkozó témáját és vezetőjét a Szentatya választotta ki több elképzelés közül – olvasható Stephan Horn, a Pápa egykori diákjai szervezetének elnöke beszámolójában az Osservatore Romano vatikáni napilapban.

A mintegy negyven résztvevő nagy része Németországból és Ausztriából érkezett, továbbá jelen van egy olasz, egy ír, egy holland, egy koreai és egy indiai volt diák is. A találkozó kiemelkedő alakja Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is, továbbá egyetemi tanárok, szerzetesek, szerzetesnők és laikusok. A találkozót 1977-ben tartották meg első alkalommal, abban az évben, amikor Joseph Ratzingert kinevezték München és Freising érsekévé.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép