Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Virág szőnyeg
IX. Ince
Végső búcsút vettek az Afganisztánban elhunyt hadnagytól
2010-08-30 Forrás: Református Egyház
Szülőfalujában a Borsod megyei Alacskán a református egyház gyászszertartása szerint, katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Pappné Ábrahám Judittól, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonától. Az alacskai kastélykertben több mint ezren gyűltek össze leróni kegyeletüket a posztumusz hadnagy nemzetiszínű zászlóval letakart koporsójánál.
A temetésen több magas rangú katonai vezető volt jelen, köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, Simicskó István, a honvédelmi tárca államtitkára és Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is.

Pappné Ábrahám Judit életével tett tanúbizonyságot hősiességéről és rátermettségéről. A kiképzéseken mindig kiválóan teljesített, olykor férfiakat megszégyenítő helytállással – mondta búcsúbeszédében Sándor Zsolt, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár parancsnoka.

Mert, senki sem él önmagának és senki sem hal meg önmagának, mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk az Úrnak halunk meg – hirdette a vígasztalás igéjét Pál apostol Rómabeliekhez írt levele alapján Kemény István lelkipásztor. – A ravatalnál állva nehéz megérteni a gondviselő Isten akaratát, de erőt és megnyugvást meríthetünk igéjéből. El kell tudnunk fogadni azt, amin már nem tudunk változtatni. El kell tudnunk viselni azt, hogy búcsút kell vennünk egy olyan személytől, akinek nem elmennie, hanem megérkeznie kellett volna.

A kastélykertből a koporsót az Afganisztánból most hazatért bajtársak vitték át temetőbe, ahol díszsortűzzel búcsúztatták.

A hét elején Baglanban támadás érte az Afganisztánban állomásozó magyar katonák egyik konvoját Baglán tartományban. A rajtaütésszerű támadásban hárman sebesültek meg, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit, a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere életét vesztette. Egyik társa, Kolozsvári György súlyos, életveszélyes állapotban van, azóta is a honvédkórházban ápolják, egyelőre kómában tartják. A szintén súlyosan sérült Dani Fruzsina orvos főhadnagy testébe repeszek fúródtak, de nem kellett megműteni, már itthon lábadozik. A negyedik, szintén nyolc napon sérült katona nevét nem hozták nyilvánosságra, mert ő Afganisztánban marad. Az elhunyt Pappné Ábrahám Judit féléves szolgálata már lejárt, néhány nap múlva hazatért volna.

A posztumusz hadnagy 2002-ben lett szerződéses katona, Macedóniában és Koszovóban is teljesített szolgálatot, több elismerésben részesült. A tragédia után Hende Csaba honvédelmi miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő, és hősi halottá nyilvánította Pappné Ábrahám Juditot. A férje ugyanennek a kontingensnek volt a tagja, de ő néhány napja – a folyamatban lévő váltás részeként – hazautazott Afganisztánból.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép