Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Szent Rita
Kosztka Szent Szaniszló
Szintézis a műveltség és a hit között – Tanévnyitó a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében
2010-09-02 Forrás: Magyar Kurír
Kétezer háromszázhetvenkilenc tanuló kezdte meg a 2010/2011-es tanévet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt és területén működő katolikus intézményekben. Bosák Nándor, az egyházmegye főpásztora augusztus 31-én Kisvárdán a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvodában nyitotta meg az új tanévet és egyben megáldotta az intézmény kertjében elhelyezett Győrfi Sándor karcagi szobrászművész alkotását az „Orsolyita tanító” domborművet.
A kisvárdai iskolában 3-23 éves korig 939 tanuló, köztük 120 fő óvodás kezdte meg az elkövetkezendő tanévet. Rozinka Balázs az iskola igazgatója tanévnyitó beszédében a katolikus iskolák feladatát, szellemiségét emelte ki, hivatkozva a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első, 1999-ben megtartott zsinati dokumentumára, amely szerint, „A katolikus iskola feladata, hogy szintézist teremtsen egyfelől a műveltség és a hit, másfelől a hit és az élet között.” Az igazgató hozzátette, hogy a tudás átadása közben az evangélium szellemében nevelve alakulnak ki a diákokban azok az erények, amelyek alkalmassá, méltóvá teszi őket a tudás birtoklására, annak átadására.

A tanévnyitó ünnepség után Bosák Nándor megyéspüspök megáldotta a Szent Angélát — az Orsolyita rend alapítóját —, ábrázoló domborművet. Győrfi Sándor szobrászművész elmondta, a jó tanító végigkíséri az ember egész életét. Az alkotás hármas kompozíciója a kezében könyvet tartó „jó” tanítót ábrázolja, amint a köpenyével szárnyként óvja, védi a diákokat, akik a felfedezés örömével tekintenek a könyvre.

Az ünnepségen az Szafkó Ignácia soproni házfőnöknő és Matkovics Mária Emerica tartományfőnöknő is részt vettek az Orsolyita-rend képviseletében. Emerica nővér, az orsolyita rend által a diákok és pedagógusaik számára kiírt pályázatot hirdette ki a rend megalapításának 475. évfordulója alkalmából. A pályázatban Szent Angéla életét, műveit, az Orsolyita rend általános, vagy magyar történetét kell bemutatni. A pályamunkákat november 25-ig — a Szent Orsolya Társaság megalapításának ünnepnapjáig kell bemutatni.

Az ünnepség végén az intézmény tanárai, diákjai virágot helyeztek el lévő az Orsolya Rend nővéreinek nyughelyére a városi temetőben

A kisvárdai leánylíceumot és tanítóképzőt a Szent Orsolya-rend alapította 1918-ban a katolikus leánytanulók nevelése céljából. 1948-ban államosították a kisvárdai intézményt is, majd a rendszerváltás után 1992-től a római katolikus egyház vállalta a rend által visszaigényelt iskola fenntartását. A Szent László elnevezésű intézmény — amelyet az Oktatási Minisztérium a 428 szakközépiskola között a legjobb 5%-ba sorolta — egyházmegyei fenntartású.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép