Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

VII. Kelemen
Darázs  si.
A szeretet, az élet foglalata a család – Egyházmegyei „Látónap” Balinkán
2010-09-07 Forrás: Magyar Kurír
A családpasztoráció volt a témája a VII. „Látónapnak” a Székesfehérvári Egyházmegye éves konferenciáján, mottója pedig: „Tanúságtétel a családban és a családdal". Az elmúlt hat esztendőben gyakorlattá vált, hogy ezeken a találkozókon papok és hívek együtt keresik a megoldást egy olyan problémára, amely nemcsak az egyház, hanem egész társadalom életére kihat, fontos és meghatározó.
„Ma a keresztény családok is veszélyben vannak, számos nehézséggel kell megküzdeniük, állandó kihívásokkal kell szembesülniük” – állapította meg Spányi Antal püspök a szeptember 4-i konferenciát megnyitó beszédében. Pedig a család nélkülözhetetlen a társadalomban, a gyermekek számára pedig a pótolhatatlan jót képezi. Az örök értékek iskolája, amely egy férfi és egy nő felbonthatatlan házasságán alapul. Ez az a környezet, amelyben a személy méltósággal születhet meg és maradéktalanul fejlődhet.

A megyéspüspök kiemelte, hogy a családnak, alapvető társadalmi szerepe révén, joga van ahhoz, hogy elismerjék önazonosságát, és ne keverjék össze az együttélés más formáival. A családi élet olyan ajándék – hangsúlyozta –, amely megmutatja a társadalom számára, hogy a szabadság és a szolidaritás jól kiegészítik egymást. A család feladata, hogy megélje és ápolja a kölcsönös szeretetet, az igazságot, egymás tiszteletben tartását, az igazságosságot, az együttműködést, mások szolgálatát, a gyengék felkarolását.

A következő előadást Harkai Gábor plébános, családreferens tartotta, amelyben ismertette az egyházmegyei családpasztorációs iroda munkáját. Az idei évtől ugyanis a székvárosban szervezetten segítik elkötelezett házaspárok az egyházmegye családpasztorációs terveit önkéntes munkájukkal. Segítenek a jegyes- és házaskurzusok, lelkinapok, családos nyári táborok, az egyházi ünnepekhez kapcsolódó családos rendezvények szervezésében. „Nem megvalósíthatatlan receptet ajánlanak a munkatársak – hangsúlyozta a családreferens –, hanem olyanokat, amelyek megerősítik a családokat. Ma különösen nagy szükség van a keresztény családok tanúságtételére és nyilvános elkötelezettségére, hogy ismételten leszögezzük a család méltóságát, egyedülálló és nélkülözhetetlen értékét.”

Az előadások után a családokért felajánlott, koncelebrált szentmise és a főpásztor vezetésével tartott szentségimádás, a közös imádság adott mély lelki megtapasztalást, megerősítést a jelenlévő papoknak és családoknak. A lelkinap második felében a családpasztorációs iroda munkatársai több önkéntes család segítségével vetélkedőt szerveztek, felidézték a nyári tábor legszebb pillanatait az ott készült film segítségével, keresték és biztatták a jelenlevőket családközösségek létrehozására. Pestiné Paics Marianna honlapreferens hívta fel a figyelmet az egyházmegyei honlap új megjelenésére, ahonnan elérhetővé vált a családpasztorációs iroda honlapja is.

A „Látónap” fő szervezője, Ugrits Tamás irodaigazgató a lelkinapot zárva elmondta: „Öröm látni, hogy a családok és plébánosok egyre több helyen összefognak a plébániai közösségek érdekében. Amikor ezeket a látónapokat szerveztük, a pasztorációs munkának szerettünk volna egy olyan fórumot teremteni, amelyen nemcsak a papok, hanem papok a világiakkal együtt próbáljuk közösen keresni a megoldás lehetőségeit, az együtt gondolkodás, a közös cselekvés lehetőségét.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép