Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Jézus feltámasztja a naimi ifjút
Máriabesnyői búcsú.
Schmitt Pál magyar államfő Bécsben találkozott egyházi szervezetek képviselőivel is
2010-09-08 Forrás: Vatikáni Rádió
Szeptember 7.-én, a bécsi nagykövetségen ausztriai magyar szervezetek képviselőivel is találkozott Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos külföldi útján. Mint mondta szilárd elhatározása, hogy amerre jár, mindenütt meglátogassa az ott élő magyarokat. A kerekasztal-beszélgetésen világi és egyházi szervezetek képviselői vettek részt főként Bécsből, Burgenlandból és az ország más tartományaiból is. A találkozó érdemi részének megkezdése előtt két fiatal Huszti Gergely és Gabriella, egy 10 gyermekes osztrák-magyar zenész család tagjai adták elő Kodály Zoltán: Kállai kettős című művét zongora-hegedű átiratban.
Ezt követően köztársasági elnök úr beszédet mondott, amelyben utalt arra, hogy a nemzetet egységben kell látni, lényegileg nem vagyunk elszakítva egymástól. Idézte Szabó Dezsőt: „mindenki felelős mindenkiért”.

Schmitt Pál nemzetért való fáradozásának három lényegi pontját emelte ki. Hangsúlyozta hívatásának tekinti egyrészt kiállni a magyar nyelvért, amely a legfőbb identitáshordozó, ugyanakkor sajnos kopik még az anyaországban is. Másrészt megismertetni a történelmet a fiatalokkal, harmadrészt a sportot és az egészséges életmódot népszerűsíteni, hogy legyen testben-lélekben ép, egészséges az ifjúság, és így legyenek képesek a megfelelő tanulásra, sokoldalú tudás megszerzésére. Mindehhez keret a nemzet szimbolikus újraegyesítése - mondotta.

Kifejtette: a magyar Istentől megáldott nép. Fontos, hogy ennek tudatában legyünk, és hogy a magyar nemzet egységes legyen. Az új alkotmányban fontosnak tartja utalni ezért a keresztény gyökerekre, a Szent István-i államalapításra, a Szent Koronára.

Befejezésül elhangzottak József Attila ma is aktuális sorai: „Vegyetek erőt magatokon és legelőször is a legegyszerűbb dologhoz lássatok adódjatok össze,”

Ezután Deák Ernő az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke tájékoztatta köztársasági elnök urat az ausztriai magyarság helyzetéről.

Plank József a burgenlandi magyarok kulturális egyesületének elnöke kiemelte: sok évtizedes teljes elzártság után a magyar népesség csökkenése ad okot komoly aggodalomra.

Smuk András a bécsi központú Európa Klub elnöke, idézte Csoóri Sándort: „a sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlen mindenben egyetértenie, de értenie kell egymást”. Kifejtette Ausztriában a magyar identitás ápolása a kultúra által történik. A nyugati magyar-szórvány helyzete romlik, Trianon mellett más veszélyek is fenyegetik a magyarságot: a globalizáció által felgyorsult asszimiláció, az önfeladás. Hangot adott aggodalmának is: a jelenlegi nyugati sajtó ferde képet mutat Magyarországról, antiszemitizmussal, cigányellenességgel vádolja és a helyzet illusztrálására beéri a Magyar Gárda bemutatásával.

Vencser László atya, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek nemzeti igazgatója elmondta: a magyar lelkészek a helyi egyházak segítségével végzik lelkipásztori feladatukat. E nélkül szegényebb lenne a külhoni magyarság – hangsúlyozta. Itt nincsenek határok, a teljes magyarság képviseltetve van – mondta.

Utalt a közelmúltban kinevezett és szeptember 25-én szentelendő kismartoni püspök Ägidius Zsifkovics tervére, egy Magyar Lelkipásztori Szakosztály felállítására a burgenlandi egyházmegye részére. Ez megnyitja az ottani magyar katolikusok számára az anyanyelvi pasztoráció régen várt, hivatalos intézményesítésének kapuját, és hívja a híveket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel és ajándékozzák meg bizalmukkal az új püspököt.
Vencser professzor úr emlékeztetett rá, hogy az új püspök kinevezését követő köszöntőjében, Kismartonban az ott élő magyarokat – anyanyelvükön – külön is megszólította, ezekkel a szavakkal:

„Nagy örömmel köszöntöm a magyarokat, azon a nyelven, amely számomra nehéz, de nagyon szimpatikus. Istennek hála, hogy magyarokkal is gazdagítja az egyházmegyét, amely két magyar egyházmegye, a győri és a szombathelyi részterületeiből jött létre. Ne felejtsétek el soha a gyökereket! – folytatta. Éljétek meg hiteteket, és ezzel gazdagítsátok az Egyházat és a társadalmat! Ápoljátok szép anyanyelveteket, gazdag kultúrátokat, és adjátok át a fiatal nemzedéknek. Már most örülök, hogy magyar hívőkkel is találkozhatok egyházmegyénkben.” – mondta Ägidius Zsifkovics, az új kinevezett kismartoni püspök.

A beszámolók után Schmitt Pál elmondta: Politikai pályája kezdetén figyelmeztették: ne használja a polgári, nemzeti, keresztény és konzervatív szavakat, mert ezek nem népszerűek. Mint elmondta számára négy alapvető érték létezik, ami szerint él: polgári, nemzeti, keresztény és konzervatív.

A találkozó során jó néhány helyi kiadványt, köztük a kétnyelvű tankönyvsorozat első megjelent kötetét adták át az ausztriai magyar szervezetek képviselői köztársasági elnök úrnak, amelyekre a sajtó előtt külön is utalt: „…nagyszerű kiadványokat mutattak nekem, könyveket, tankönyveket, mesekönyveket, és beszámoltak az elért eredményeikről, a fiatalok számára szervezett programokról. Mindezért elismerés illeti őket" - tette hozzá.

Elmondta, örömmel állapította meg, milyen jó érzéssel tölti el az ausztriai magyarokat, hogy "őrzik a lángot, őrzik a magyar nyelvet, őrzik a magyar kultúrát, őrzik a magyar hagyományokat"
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép