Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Avilai Nagy Szent Teréz , Róma, Topor M.
Korona
„Szolgáljátok az egyházat szeretetettel, ne kövessétek a világi fogalmakat”
2010-09-11 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa örömmel köszöntötte a Népek Evangelizálása Kongregáció által szervezett hagyományos tanulmányi napok résztvevőit, azokat a főpásztorokat, akik a közelmúltban kapták meg püspöki kinevezésüket. Ezek a napok, amelyeket Rómában töltenek, hogy elmélyítsék püspöki szolgálatuk feladatait és megújítsák hitvallásukat Szent Péter sírjánál, egyben sajátságos alkalmat jelentenek arra, hogy megtapasztalják a püspöki kollegialitást.
A testvériség, az ima és a továbbképzés tapasztalata, amelyet az Apostoli Szentszéknél szereznek, növelje mindnyájukban a szeretetközösséget Péter utódával és püspöktestvéreikkel – mondta a pápa, majd köszönetét fejezte ki Ivan Dias bíborosnak üdvözlő szavaiért.

Az egyház nagy reménnyel tekint az újonnan kinevezett püspökökre, imáival és szeretettel kíséri őket. A Szentatya lelki közelségéről biztosította a főpásztorokat, majd kifejtette: ismeri azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézniük, főleg azokban a keresztény közösségekben, amelyek nem könnyű körülmények között élik meg hitüket. A szegénység különféle formáin túl, olykor keresztény hitük miatt is üldöztetésben van részük.

A püspökök feladata, hogy táplálják e hívek reményét, osztozzanak nehézségeikben, merítve Krisztus szeretetéből. Ez azt jelenti, hogy figyelmet fordítanak rájuk, gyöngéden, részvéttel, befogadással, készségesen állnak rendelkezésükre, egészen nekik szentelve életüket.

A püspököket minden feladatukban a Szentlélek támogatja, aki szentelésükkor Krisztushoz, az örök Főpaphoz tette hasonlóvá őket. A püspöki szolgálatot valójában csak Krisztusból kiindulva értjük meg, aki az egyedüli és legfőbb papság forrása, és amelynek a püspök részesévé válik. Ahhoz azonban, hogy kövessék Krisztus példáját, arra van szükség, hogy megfelelő időt szenteljenek a Krisztussal való együttlétre.

Ez azt jelenti, hogy szemlélik őt benső imáikban, szívtől szívhez szóló beszélgetéseik során. A püspök arra kapott meghívást, hogy gyakran legyen Isten jelenlétében, az ima és az imádás embereként. A főpásztor élete legyen szüntelen felajánlás Istennek egyháza üdvösségéért, különös tekintettel a rá bízott lelkek üdvösségére.

Ez az áldozat jelenti a püspök valódi méltóságát: legyen mindenki szolgája egészen élete odaadásáig. A püspöki és papi szolgálatot soha nem lehet világi kategóriák szerint értelmezni. Mindkettő ugyanis szeretetszolgálat. A püspök mindenekelőtt Isten Szavának szolgája és kiszolgálója. Elsődleges feladata Isten Szavának hirdetése, amelyet kísér a szentségek kiszolgáltatása, különös tekintettel az Eucharisztiára.

A püspökökre bízott közösségek az ún. vallási, antropológiai és szociális „határok” mentén élnek. Sok esetben kisebbséget alkotnak az egyes országokban. Ilyen körülmények között különösen nagy elkötelezettséget igényel a püspök küldetése. Azonban éppen a nehézségekben mutatkozhat meg püspöki szolgálatuk révén az evangélium üdvözítő ereje.

Ne engedjenek a pesszimizmusnak és a csüggedésnek, mert a Szentlélek, aki az egyházat vezeti, bátorságot önt beléjük a kitartáshoz, az evangelizálás új módszereinek kereséséhez. A keresztény igazság azért vonzó, mert választ ad az emberi lét nagy szükségleteire, meggyőzően hirdeti, hogy Krisztus az ember, minden ember egyetlen Üdvözítője.

Ez az üzenet ma ugyanúgy érvényes, mint a kereszténység elején volt az evangélium első nagy elterjedése idején – mondta a pápa a közelmúltban kinevezett főpásztorokhoz intézett beszédében. Végül Mária, az Apostolok Királynője anyai közbenjárásáért fohászkodva adta apostoli áldását a püspökökre és közösségeik minden hívőjére.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép