Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Jacob Jordaens: A Szent Család
Spanyol lépcsőn sétálva
Megáldották a pannonhalmi bazilika új harangját
2010-09-15 Forrás: Magyar Kurír
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szeptember 12-én, vasárnap megáldotta a Szent Márton-bazilika új, Szent Istvánról elnevezett harangját. Az új harang megáldására a pannonhalmi szerzetesközösség, nagyszámú vendég, a pannonhalmi gimnázium diákjai és szüleik jelenlétében került sor a vasárnapi konventmise kezdetén. A szentelés liturgiájában Áment Lukács, a bazilika custosa mutatta be a harangot, arra a kérdésre keresve választ, hogy szükséges-e a harangot önteni a XXI. században.
Homíliájában Várszegi Asztrik főapát a harangról mint Krisztus-szimbólumról beszélt, amely Krisztus istenemberi mivoltát jeleníti meg: összekapcsol Istent és embert. A harang földből és fémből lesz, de a magasban tölti be rendeltetését, Isten szavát közvetíti az embernek, s az ember kiáltását közvetíti Isten felé. Mindannyiunknak az a hivatása, hogy meghalljuk Isten igéjét, és magunk is haranggá váljunk a teremtett világ számára – mondta a főapát.

A bazilika tornyába való beemeléskor a 2,3 tonnás Szent Márton-harang köszöntötte az új, 800 kg-os, fisz-hangolású harangot, amelyet Przemy¶lben, Janusz Felczińsky műhelyében öntötték ez év tavaszán. Az új harang a régiekkel együtt az „Ah, hol vagy magyarok…” kezdetű népének pentaton dallamába illeszkedik, amelyet egy majdani ötödik darabbal kiegészülve a pannonhalmi harangok fognak játszani minden órában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép