Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rafaello Santi: Az Eszterházy Madonna
Mátra ősszel.  Topor Márta
XVI. Benedek: a vallás a garanciája a hiteles szabadságnak
2010-09-16 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek most is a relativizmus diktatúrájáról beszélt a glasgowi Bellahouston Parkban tartott szentmisén. Mint mondta, sokan ki akarják zárni a vallást a közéletből, csupán magánügynek minősítve azt, mint ami veszélyezteti a szabadságot és az egyenlőséget. Pedig éppen a vallás a garanciája a hiteles szabadságnak és a tiszteletnek, minthogy testvérnek tekint minden embert. A szentmisét, amelyre a vártnál jóval többen, hetvenezren mentek el, a liturgiáról zajló vita előzte meg.
Amikor megérkezett a pápamobil a a skóciai Glasgowba, a Bellahouston Parkba, az összegyűlt katolikusok tömege ujjongva köszöntötte a pápát, aki megáldott egy kisgyermeket.

XVI. Benedek most is a relativizmus diktatúrájáról beszélt a Bellahouston Parkban tartott szentmisén. Mint mondta, sokan ki akarják zárni a vallást a közéletből, csupán magánügynek minősítve azt, mint ami veszélyezteti a szabadságot és az egyenlőséget. Pedig éppen a vallás a garanciája a hiteles szabadságnak és a tiszteletnek, minthogy testvérnek tekint minden embert.

A pápa a katolikus tanárokhoz és politikusokhoz külön is szólt, mondván, hogy a hívő világiaknak teljesíteniük kell a keresztségükből adódó küldetésüket, nem csak életpéldájukkal, hanem azzal is, hogy képviselik a hit bölcsességét a közéletben. Mint fogalmazott, a társadalomnak szüksége van olyan tiszta hangokra, amelyek kifejezik jogunkat az életre, nem az önpusztító szabadság dzsungelében, hanem egy olyan társadalomban, amely polgárai valódi jólétéért dolgozik, és kiemelte a „kultúra evangelizációjának” fontosságát.

A pápa a fiatalokra leselkedő veszélyekre is felhívta a figyelmet, a drog, az alkohol, a szex, a pornográfia és a pénz kísértésére, ami csillogó, de felszínes. Csak Jézus Krisztus szeretete marad nektek, mondta a pápa. Hozzátette: „az egyház hozzátok tartozik”.

A pápa megemlítette Szent Niniánt, a skótok egyik térítőjét, Szent Margitot, Szent Mungót, Glasgow védőszentjét és Szent Kolumbát, három skót szentet (Szent Margit Árpád-házi származású); és emlékeztette lelkipásztori kötelességükre az ország püspökeit.

A pápa kiemelte azt is, hogy mivel az egyház életének középpontja az Eucharisztia, ezért központi szerepet játszik az egyházban a papság. Ezért a püspököknek gondját kell viselni papjaiknak, akiknek a szerzetesekkel együtt Isten keresztje szerint kell élniük.

Végül a pápa keltául szólt a jelenlévőkhöz: „Sìth agus beannachd Dhe dhuibh uile; Dia bhi timcheall oirbh; agus gum beannaicheadh Dia Alba.” Azaz: Isten békéje és áldása legyen veletek; Isten legyen veletek; Isten áldja a skótokat!

A szentbeszéd után Susan Boyle énekelte el a How Great Thou Art című számot.

Damian Thompson, a Daily Telegraph vallási ügyekkel kapcsolatos bloggere, aki rendszeresen megvédi a pápát a különböző támadásokkal kapcsolatban, a tekintélyes konzervatív napilap hírportálján vezetett blogjában beszámolt arról, hogy a látogatás előkészítése során a skót szervezők nem akarták teljesíteni a Vatikán azon kérését, hogy az oltáron legyen három-három gyertya, valamint egy a kereszttel szemben, középen, ahogy a pápa misézni szokott (a hét gyertya a menórára utal). Mint írta, Guido Marininek, a pápa ceremóniamesterének nincs könnyű dolga.

Marini a Scotland’s Heraldsnak azt nyilatkozta, teszi hozzá Damian Thompson, hogy a pápa az összes mise kánonját latinul mondja majd, hogy így is kifejezze az egyház egyetemességét és történelmi folytonosságát. Marini az angol, skót és wales-i püspököknek a misék zenei kívánalmait is megírta egy levélben. A zenét egyébként James MacMillan zeneszerző írta, külön erre a pápai misére.

Thompson ugyancsak megjegyezte, hogy a skót plébániáktól áldoztatási engedéllyel rendelkező laikusokat kértek, holott jelen lesz annyi pap, amennyi meg tudja áldoztatni a misére látogató tízezreket. Ráadásul pápai miséken sosem szoktak laikusok áldoztatni.

Glasgowban végül az oltár mellett volt három-három gyertya, és középen, a kereszttel szemben egy, és a kánont is latinul mondta a Szentatya, továbbá szokás szerint nyelvre áldozatott, miközben az áldozáshoz járuló térdelt (az áldoztató papok viszont nyelvre és kézbe is áldoztattak). A mise többi részét pedig a nemrég jóváhagyott új angol fordítás szerint mondták, ami pontosabban követi a latin eredeti szövegét.

A Kontinuitás Hermeneutikája blog szerzője, aki a Catholic Herald brit katolikus hetilap munkatársa is egyben, meg is jegyezte, hogy látszik, hogy a liturgia kompromisszum volt a skót előkészítők és Marini között. Tim Finigan atya nem rejti véka alá, hogy a pápa liturgikus törekvéseinek támogatója, kritizálja a szerinte sivár szentélyt és számos éneket, amelyek nem kapcsolódtak a liturgiához. Ugyanakkor másokkal együtt nagyra értékelte, hogy a pápát csendben várta a tömeg.

Glasgowban egyébiránt a pápa megáld egy kilenc éves kisfiút, aki korábban arra kérte őt levelében, hogy segítsen neki távol tartani magától a rákot, amiből korábban kigyógyult. Anton McManusnak négy éves korában fedezték fel, hogy rákos daganat van a gerincén. Kemoterápiával kezelték és kétszer megműtötték.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép