Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Csantavér- Mindenszentek kápolna
Pihenés
XVI. Benedek nagy-britanniai látogatásának első állomása: találkozó II. Erzsébettel az edinburghi királyi palotában
2010-09-17 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya útját azért nevezhetjük történelminek, mert első alkalommal fordul elő, hogy egy pápa a szigetországba látogat hivatalos, állami szintű meghívásra. II. János Pál 1982-es útja során csak a katolikus közösség lelkipásztori látogatására érkezett az Egyesült Királyságba. A pápa csütörtökön délelőtt helyi idő szerint fél 11-kor érkezett meg az edinburghi nemzetközi repülőtérre, ahonnan kocsival a Holyroodhouse királyi palotába indult.
A palotát 1128-ban építették, mint Ágoston-rendi kolostort és a Szent Kereszt nevet kapta I. Dávid skót királytól, aki a legenda szerint egy feszületet látott a rátámadó szarvas agancsai között. A XVI. században alakították át az épületet királyi palotává és szélesítették ki az uralkodói lakosztályokat. A XX. század elején V. György király tette meg nyári királyi rezidenciájává.

Skócia fővárosának 500 ezer lakosa van. A középkori óváros és a György-korabeli Újváros az UNESCO világörökség része. A kastély a város feletti dombon emelkedik. Az ún. „Royal Mile”-on, a királyi mérföldről elnevezett híres utcán található a skót parlament és a Holyroodhouse Palota, a királynő hivatalos rezidenciája Skóciában.

A St. Andrews-i és edinburghi főegyházmegyében több mint 100 ezer a katolikusok száma, a lakosság 7%-át jelentik. Az érsekség, amelynek vezetője Keith O’Brien bíboros, 2014-ben ünnepli létrehozásának 200. évfordulóját. II. János Pál 1982-es apostoli látogatása során az edinburghi székesegyházban találkozott a papsággal és imádkozott Szent András sírjánál.

XVI. Benedek helyi idő szerint 11 órakor érkezett meg a Holyroodhouse Palotába, ahol II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője és férje Fülöp, edinburghi herceg fogadta. A katonai tiszteletadás és a himnuszok elhangzása után került sor a hatóságok és a közjogi méltóságok bemutatására, majd az ajándékok cseréjére és a hivatalos fotóra. Ez után XVI. Benedek és II. Erzsébet magánmegbeszélésre vonult vissza.

12 óra előtt a királyi palotában került sor a pápa és a hatóságok képviselőinek találkozójára, amelyet skót dudások zenei előadása nyitott meg. Elsőként II. Erzsébet királynő, majd XVI. Benedek fordult beszéddel a jelenlevőkhöz. Ezután a királynő bemutatta a pápának a meghívottakat, majd elkísérte a Szentatyát a palota belső udvarára, ahol tradicionális skót öltözetet viselő diákok várták.

XVI. Benedek a Holyroodhouse Palotából fél 1-kor az edinburghi érseki rezidenciára indult, ahol együtt ebédelt kísérete tagjaival. Délután háromnegyed 4-kor indult autón tovább Glasgow-ba, ahol negyed 6-kor szentmisét mutatott be a Bellahouston Parkban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép