Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
+Ozsvári Csaba feszülete Bécsben a Pázmáneum kápolnájában
"Két évet kikoplaltunk" - jussukért tüntetnek a közszféra dolgozói szombaton
2008-11-27 Forrás: Hírszerző
Ha csekély mértékben is, de közeledtek az álláspontok a kormány és a közszféra képviselői szerint. A kormány ugyanis kompenzációt ajánlott a legrászorultabb dolgozóknak, de ezt a sztrájkbizottság nem fogadta el, mert ragaszkodnak a 4 százalékos béremeléshez és a 13. havi illetményhez. Szombaton még csak demonstrálnak, de januárban akár sztrájkolhatnak is a tanárok, bölcsődei gondozók és az APEH-dolgozók.
Szombaton még csak demonstrálnak, január 12-én azonban már sztrájkolhatnak is a közszolgálati dolgozók. Sőt, kedd óta már egyre valószínűbbnek tűnik az országos munkabeszüntetés, mivel tegnap az országgyűlés megszavazta a közszféra bérbefagyasztását, illetve a jövőre esedékes 13 illetmény felfüggesztését.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság viszont november elején azért alakult újjá, hogy megakadályozza a kormány terveit, úgy tűnik eddig sikertelenül. A közszféra dolgozói ugyanis ragaszkodnak ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a kormánnyal kötöttek 2007 február 19-én. Akkor is egyébként sztrájkra készültek, ám az utolsó pillanatban sikerült közös nevezőre jutniuk a kormánnyal.

"Két éve koplalunk"

Most egyébként ugyanazt követelik, amiben akkor megegyeztek: legalább négy százalékkal növeljék a közalkalmazottak és köztisztviselők bértáblájának tételeit, illetve ne töröljék el a 13. havi bért. Utóbbi intézkedéssel egyébként átlagosan 11-12 ezer forinttól esnek el a közszféra dolgozói, a kormány pedig 320 milliárdot spórol meg.

Bár a sztrájkbizottság hetek óta tárgyal a kormány képviselőivel, mégsem jutottak eddig eredményre. Mint a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnökétől megtudtuk, a kormány ugyan ajánlott kompenzációt, de azt nem tudták elfogadni. A kormány ugyanis azt ajánlotta, hogy 120 milliárdot visszacsoportosítana, és így a leginkább rászorultak fizetését emelni tudnák. "Azért nem fogadtuk el, mert nehéz meghatározni, hogy pontosan kik a legrászorultabbak, kinek a fizetése a legalacsonyabb" - közölte Fehér József.

Mint mondta, nincs elég mozgástér, nem tudnak ezekből a követelésekből engedni, mert "két évet kikoplaltunk, megállapodtunk a kormánnyal, mivel azt mondták, 2009-től engedni lehet a nadrágszíjból. Most megint megszorítás következik."

Nem kérnek a szélsőségesekből

Erre szeretnék felhívni a lakosság és a döntéshozók figyelmét a szombati demonstrációval, amelyen a közszolgálati szféra minden szakszervezete részt vesz majd. A különböző érdekvédelmi szervezetek öt helyszínen gyülekeznek majd délelőtt. 14 szakszervezet, köztük a Fegyveres és Rendvédelmi dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, délelőtt 10 órakor találkozik a Hősök terén. A további érdekcsoportok a délelőtt folyamán az önkormányzati tárca, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, illetve az EDDSZ székháza előtt gyülekeznek. Onnan vonulnak majd 13 órára a Kossuth térre, ahol a központi demonstrációt tartják. Ezután pedig petíciót adnak át az egyes minisztériumok képviselőinek.

A szervezők egyébként 10 ezer főre számítanak, de Fehér József szerint akkor sem lesznek elkeseredve, ha az időjárás miatt például sokkal kevesebben lesznek. A szervezők viszont nem várják azokat a szélsőséges elemeket, akik saját politikai céljaik érdekében, magukat népszerűsíteni mennének a rendezvényre. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak a rendőrség képviselőivel, és saját rendező gárdájuk is vigyáz majd a rendre.

Ha mégsem sikerül megállapodni jövő év elejéig a kormánnyal, akkor viszont január 12-től, hétfőtől sztrájkot hirdetnek. "Nem akarjuk a lakosságot magunkra bőszíteni, és nem is akarunk pánikot kelteni" - mondta ugyanakkor Fehér József. Szerinte elképzelhető, hogy az iskolákban, egyetemeken nem tanítanak, a bölcsődék nem nyitnak ki, és sztrájkolhatnak az egészségügyi intézményekben, a földhivatalokban, az okmányirodákban, a munkaügyi központokban és az APEH dolgozói sem veszik fel valószínűleg a munkát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép