Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Pihenő Postás  si.
Michelangelo: Teremtés harmadik napja
Készülőben egy új szén-paktum a klímatárgyalások megtorpedózására
2008-11-27 Forrás: Gondola
"Térjetek észhez: elég a szénből!” feliratú transzparensekkel és a bejárat elé öntött szénnel demonstráltak a varsói Sheraton Hotelnél. Húsz ország ipari miniszterei, szénerőművek igazgatói és nehézipari cégvezetők részvételével megkezdődött az Ágazati Együttműködési Csúcs.
A lengyel kormány által szervezett Ágazati Együttműködési Csúcs háttérdokumentuma a szenet nevezi meg a jövő fő energiaforrásának, és megállapodásokra törekszik a “megfelelő politikai lépések” meghozatalához. A háttéranyag szerint az Ázsiai-Csendes-óceáni Együttműködés áll a tiszta fejlődés és a klímavédelem érdekében (AP7- a Greenpeace fordításában: “Szén Paktum”), látványos példaként egy „helyes” politikai kezdeményezésre.
“Európa álláspontja a poznani Klíma Konferencián erősen kihat a globális véleményre, erősítve a Kiotói Egyezményt, aminek folytatását jövőre Koppenhágában a 15. Klíma Konferencián tárgyalják meg. A lengyel kormány azonban úgy tűnik, erőket gyűjt a szénfogyasztók és szolgáltatók érdekeinek kiszolgálására, hogy bebiztosítsa álláspontját a jövő héten megvitatásra kerülő EU-s Klíma Csomag ellen.” - állítja a Greenpeace lengyel kampányigazgatója, Maciej Muskat. Érvényessége lejártával az eredeti Szén Paktum úgy tűnik nem több, mint egy egyezmény, ami a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak biztosítsa, hogy ne kell tenniük semmi érdemlegeset: sem időben, sem érdemben. A Greenpeace aggódik, hogy a mai találkozó hasonló célt szolgál.

A háttéranyagok utalnak továbbá az energiaszektor kétségtelen jelentőségére a klímatörvénykezésben, de kizárják a leggyorsabban növekvő megújuló energiaforrásokat, a szél- és egyéb megújuló energiát hasznosító iparágakat. Az Ágazati Együttműködési Csúcson nem voltak jelen sem a megújuló szektor valós tapasztalattal rendelkező szolgáltatói és szabályozói, sem a szén finanszírozói szektora.

Lengyelország azzal fenyegeti az EU tagországokat, hogy meggátolja a klímacsomag elfogadását. Érvelésük szerint a megnövekvő energiaárak miatt gazdasági összeomlás fenyeget, mert elektromos áram termelését 90%-ban szénerőművek biztosítják. Ezzel ellentétes véleményre jut az a napokban bemutatott tanulmány, ami szerint az EU klímacsomagja a lengyel GDP növekedését eredményezné.

„Szén nélkül a jövő nemcsak, hogy lehetséges, hanem egyenesen szükséges is, amennyiben csökkentenünk kell a kibocsátásunkat, hogy megelőzzük a klímakatasztrófa kialakulását. A leghatékonyabb módja ennek, ha egy globális egyezmény szabályozza a teendőket.” – mondta Maciej Muskat, a lengyel Greenpeace kampányigazgatója. „Ez a mai egyeztetés a szenet termelőknek és felhasználók érdekeit szolgálja. Sajnálatos, hogy Lengyelország, a poznani klímacsúcs házigazdája, olyan találkozót szervezett, ami inkább hátráltatja semmint mint elősegíti a környezet védelme szempontjából olyan fontos globális klímavédelmi egyezmény megalkotását!”

A nap másik fontos eseménye "A Szén igazi ára" című Greenpeace tanulmány bemutatása volt. A Greenpeace és a holland Delft-i Tudományegyetem a szén valódi költségeiről összeállított saját előzetes elemzése alapján állítja, hogy a szén-felhasználásból eredő károk mértéke összértéke 2007-ben legalább 354 milliárd euróra rúgott. Az adatok kiszámításánál a holland Delft-i Tudományegyetem a szén miatt 2007-ben felmerült olyan externális költségekre összpontosított, mint a klímaváltozás miatt bekövetkezett károk, a légszennyezés hatásai az emberi szervezetre, valamint nagyobb bányászati balesetek halálesetei – olyan tények ezek, melyekre jelenleg megbízható adatok állnak rendelkezésünkre világszerte.

A szén nem csak a klímaváltozásra van hatással. Szennyezi a vízforrásokat és a levegőt, illetve a fekete tüdő elnevezésű betegség okozója is. A jelentés történeteket is tartalmaz 12 országból, ”a terepről”, melyek leírják például, hogy Kolumbia szénbányáiban miként sértik meg az emberi jogokat, hogyan tűnnek el az Egyesült Államok hegycsúcsai a robbantások következtében, és a szénhasználat milyen drámaian befolyásolja a légszennyezést Kínában.

A 2008. december 11-ei brüsszeli találkozón tehát Európa vezetőinek, a klímavédelmi csomagjuk megalkotásakor, a megújuló energiaforrások felhasználásának fokozására, a széntől és egyéb fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentésére kell koncentrálniuk, és ellen kell állniuk bizonyos kormányok és energia-érzékeny iparágak heves tiltakozásának is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép