Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Medál
„A hit az egyház ereje, amely nem inog meg a hamis istenségek fenyegetése ellenére sem”
2010-10-11 Forrás: Vatikáni Rádió
A pápa elmélkedése a Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódus első általános ülésén. Október 11-én, hétfőn délelőtt a Szentatya kötetlen beszédet intézett a szinódusi atyákhoz. Mint a zsinat megnyitásakor - pontosan 32 évvel ezelőtt, 1962. október 11-én - Boldog XXIII. János pápa, most XVI. Benedek ajánlotta Szűz Mária oltalmába a szinódust. A Szűzanyát ezen a napon, mint Isten Anyját, „Theotókos-t” – ünnepeljük – emlékeztetett rá a Szentatya, hangsúlyozva az Istenanyaság és az egyház anyasága közötti szoros kapcsolatot. Mária annak az Anyja, aki azért jött el, hogy mindnyájunkat egyesítsen feltámadt Testében.
Utalva a Jelenések könyvére a pápa rámutatott: Krisztusnak szüntelenül meg kell születnie a világ számára. A mai történelem nagy hatalmai, a hamis istenek bukásra vannak ítélve. Ma névtelen tőkék teszik rabszolgává az embereket, névtelen hatalmak, amelyek felhasználják őket, kínoznak és ölnek. Pusztító erőt képviselnek, amely fenyegeti a világot. Jelen van továbbá a terrorista ideológiák hatalma is. Ezek szerint Isten nevében kell erőszakot elkövetni, de hamis istenségekről van szó, amelyeket le kell leplezni.

A pápa ezután a kábítószert „telhetetlen szörnyetegnek” nevezte, amely az egész világra kiterjeszti hatalmát. Ez szintén hamis istenség, amelynek el kell buknia. Csakúgy, mint a közvélemény által ma hirdetett életmód: már nem számít a házasság, a tisztaság többé nem jelent erényt. A Jelenések könyvének 12. fejezetére utalva, amelyben az asszony és a sárkány küzdelméről van szó, a pápa elmondta: az uralkodó, magukat a világra erőszakkal rákényszerítő ideológiák istenségek, amelyeknek el kell bukniuk. Ezek az irányzatok arra törekednek, hogy elpusztítsák az egyház hitét. Látszólag nincs helye a hitnek ezekkel az áramlatokkal szemben, amelyek úgy tüntetik fel magukat, mint kizárólagos, racionális életmódot.

Látjuk, hogy ma a klímaváltozás alapjaiban fenyegeti a földet, amely a mi magatartásunk következménye. Meginognak a külső alapok, mert bizonytalanok a belső, erkölcsi és vallási alapok. Meginog a hit, amelyből a helyes életmód fakad. Tudjuk, hogy a hit az alap. Végső fokon a föld alapjai nem inoghatnak meg, ha szilárd marad a hit, a valódi bölcsesség – mondta a szinódusi munkát megnyitó rögtönzött beszédében XVI. Benedek pápa.

A Szentatya beszédét követően Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa köszöntötte a pápát és a szinódusi atyákat, majd Nikola Eterovic érsek, szinódusi főtitkár ismertette az október 10-e és 24-e közötti püspöki összejövetel előkészítő munkáit.

Végül Antonios Naguib, egyiptomi kopt pátriárka, a szinódus főrelátora olvasta fel az ún. „Relatio ante disceptationem” nevű dokumentumot a szinódusi megbeszéléseket megelőző jelentést.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép