Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Angyalvár
8. - Ezek az Evangélium igéi - a pünkősdi misén
Gyermekáldásra várva – Beszélgetések gyermektelenségről, hitről, örökbefogadásról
2008-11-28 Forrás: Magyar Kurír
Az emberi lét csodáját sohasem értjük meg a maga teljességében. De Illyés szavaival „ne szokjuk meg, hitványul ne szelídítsük házunk tájára”! E kötet mélységesen hozzájárul, hogy a csoda csodának maradjon meg elménkben és szívünkben. Katartikus, az emberi élet misztériumát, feladatait, korlátait egyaránt feltáró könyvet tartunk a kezünkben – írja Tarjányi Zoltán ajánlásában. Tima Renáta könyvét haszonnal forgathatják papok, lelkivezetők, jegyesoktatást irányítók is.
Ha körültekintünk közösségeinkben, a baráti körben vagy éppen a tágabb családban, rácsodálkozunk, hány olyan házaspárt ismerünk, akiknek néhány éve kívántunk boldogságot az esküvőn, de ma még mindig csak kettesben érkeznek hozzánk vendégségbe. Egyre nő azoknak a pároknak a száma, akiknek gondjaik vannak a családalapítással, és egyáltalán nem vagy csak nehézségek árán érkezik meg hozzájuk a régóta várt áldás: a kisgyermek.

A gyermektelen párok jól ismerik a hónapról hónapra való számvetést a csalódással, a hidegzuhanyként érkező orvosi diagnózisok okozta sokkot és a kétségbeesést, vagy éppen a hiábavaló és reménytelen várakozást egy magyarázatok nélküli állapotban. Bár a gyermektelenségről ma már sokat hallani, kilátástalannak tűnő helyzetükben a párok legtöbbször a médiában túlnépszerűsített lombikipar felé sodródnak ahelyett, hogy saját, alternatív útjukat járnák, amely a maguk megoldásához vezetné el őket – ehhez viszont kérdésekkel és érzésekkel kell szembenézniük, ami fájdalommal jár. Legtöbbször magukra is maradnak fájdalmukkal – és a sajnálattal, amely a környezetük részéről éri őket. Pedig sajnálat helyett segítséget érdemelnek: ez a könyv éppen ezért született. Nem jótanácsokat és bölcsességeket osztogat, hanem valós élettapasztalatokat oszt meg az olvasóval, ezáltal pedig azt nyújtja, amire a gyermeknélküliség terhét cipelő házaspárnak szüksége van: érezhetik, hogy nincsenek egyedül. A hasonló helyzetben élők példáinak megismerése gyógyító hatású, sokan mégsem merik gondolataikat megosztani, gyakran még házastársukkal sem. Beszélgetni márpedig kell – kötetünk interjúi kiindulási alapot adhatnak.Az interjúk első csoportjában olyan szakemberek szólalnak meg, akik a maguk területén sokat tapasztaltak a párok nehézségeiről: lelkivezetők és pszichológusok beszélnek a gyermekáldásra hiába várók belső küzdelmeiről, természetes félelmeiről és fájdalmaik feldolgozási mechanizmusairól.

A kötet második részében házaspárok mesélik el történeteiket: hogyan néztek szembe a gyereknélküliséggel, hogyan keresték lehetőségeiket, és hogyan érkeztek meg a számukra megnyugtató megoldáshoz. A családi boldogságig vezető útjaik eltérőek, más és más problémákkal terheltek, egy dologban azonban egyeznek: sorsukból adódóan mind kereső és kérdező emberek – dilemmáik, gondolataik pedig sokat segíthetnek azoknak a házaspároknak, akik hozzájuk hasonló helyzetben vannak. Éppen ezért a kötetet nem csak hívő párok forgathatják haszonnal.

A kötet ajánlását Tarjányi Zoltán a PPKE Hittudományi Kara Erkölcsteológiai tanszékének vezetője fogalmazza meg. Az első rész tartalmából:

• Bíró Lászlóval, az MKPK családreferens püspökével készült interjú olvasható
• interjú Gável Henrikkel, aki számos gyermektelenséggel küzdő pár lelkivezetője
• az idős Beöthy Tamás jezsuita megdöbbentően őszinte gondolatait osztja meg a házastársi szeretet lényegéről a gyermektelenség szituációjában
• Harsányi Pál Ottóval, a római Antonianum egyetem erkölcsteológia tanárával készült interjú egyházunk hivatalos álláspontját világítja meg a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban, igen érzékenyen reflektálva a házaspárok fájdalmára is: világiak számára ilyen világos és árnyalt összefoglalás még nem jelent meg a katolikus médiában
• Molnár Judit klinikai szakpszichológus a „meddőség” fogalmáról, állapotáról, a feloldások lehetőségeiről beszél
• Pulay Klára klinikai szakpszichológus a terméketlenséggel kapcsolatos gyászmunkáról és az örökbefogadáshoz vezető útról szól
• Mészáros Krisztina az örökbefogadásban szerzett bőséges tapasztalatait mint felkészítő pszichológus mutatja be
• a Gál Péterrel és feleségével készült interjú az elnehezült és blokkolt házastársi kommunikációról szól.

A kötet második részében hívő házaspárokkal készített interjúk olvashatók:

Bogi és Gábor nyolc év után tudtak végre igent mondani az örökbefogadásra, most pedig hosszú várakozás elé néznek; Dorottya és Eörs nehézsége abban áll, hogy egyikük nem tudja felvállalni a gyermektelenséggel járó veszteségek feldolgozását; Ildi és Dávid nagycsaládosok gyermekei, kilenc év után érkezett meg hozzájuk néhány hetes örökbefogadott gyermekük, új és régi életük tapasztalatairól beszélnek. Andrea és Ákos evangélikus lelkészházaspár: többszöri sikertelen lombikkísérlet után döntöttek az örökbefogadás mellett, nem sokkal a döntés után viszont már spontán fogant babájuknak örülhettek. Egy feleség a lombikozással kapcsolatos erkölcsi dilemmákról beszél, majd egy örökbefogadás történetéről, egy vetélésről és ismét az örökbefogadott babára való várakozásról. Laci és Kati története közel három évtized távlatából tekint vissza rengeteg nehézséggel terhelt örökbefogadásukra és azokra az ajándékokra, amelyeket ezen az úton mégiscsak megtaláltak. Judit egy fiatalon elkövetett abortusz után új, hívő életében és házasságában évekig küzdött lombikkal a gyermekáldásért, most egy örökbefogadott gyermek anyukája. Jutka és Tamás két örökbefogadott gyermek után két spontán fogant gyermek szülője. Mivel mindketten a gyermekvédelemben dolgoznak, reflexióik többszörösen értékesek és hasznosak. Egy másik férj és feleség házasságkötését gyors gyermekáldás követte, majd tizenhárom évet vártak a folytatásra: egy örökbefogadott kislányként érkezett meg hozzájuk.

A kötet végén található Összefoglalás az asszisztált reprodukciós eljárásokról a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos tájékozatlanságot hivatott eloszlatni. A Hasznos tanácsok az örökbefogadáshoz vezető útról olyan gyakorlati segítség, amely az első lépések megtételéhez szükséges azoknak, akiknek a szívében már megszületett a vágy: talán ők is az örökbefogadást választják – összhangban egyházunk buzdításával.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép