Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Krasznai református templom
José de Ribera: Simeon a gyermek Jézussal
Az érmihályfalvi mártír lelkészre is emlékeztek szombaton
2010-10-27 Forrás: Erdély.ma
„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten” – áll Sass Kálmán, a mártír lelkész egykori templomának falán. Az 1958-ban Szamosújváron kivégzett lelkész szelleme ma is él gyülekezetben. Valahányszor felcsendül a Krasznahorka büszke vára dallama, ami egykoron tárogatón hívta a toronyból titkos találkozókra a helyieket, annyiszor élik meg a mihályfalviak az akkori események hangulatát.
Érmihályfalván szombaton délután a főtéren koszorúztak; csendesen és méltóságteljesen folyt az „érmihályfalvi csoportra” való emlékezés. A főtéri '56-os szobor előtt alkalomhoz illő beszédek, majd – a Bartók Béla Kórus előadásában – énekek hangzottak el, Veress László Zsolt vezényletével. Ezt követően a GGG Irodalmi Stúdió műsorát hallhatták, láthatták az egybegyűltek.

Vasárnap délelőtt az ünnepi istentisztelet után emlékeztek a halálra ítélt és kivégzett lelkipásztorra. A helyi gyülekezetet két évtizeden keresztül szolgáló Sass Kálmánnak (1904–1958) a templom falára helyezett emléktáblája előtt magánszemélyek, politikai és civil szervezetek, valamint egyházi elöljárók rótták le kegyeletüket és koszorúzták meg az 1993-ban méltó helyére került márványlapot. A templomkertben felállított 56-os emlékfára, valamint a diakóniai központ falára elhelyezett Földesi-emléktáblára is koszorúk kerültek. Földesi Ilona (Veronika nővér, 1909–1983) diakonissza is az „érmihályfalvi csoport” tagja volt, őt is börtönbüntetésre ítélték a kommunisták.

Az emlékhelyeknél előbb Balázs Kiss Csilla lelkipásztor mondott beszédet Sass Kálmánról, majd Kovács Zoltán polgármester a mihályfalvi elítéltekre emlékezett. Török László 56-os politikai elítélt, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének tagja az ötvenes évek sodrásáról és börtönéveiről szólt. A református templomban délután istentisztelettel és zenés áhítattal folytatódott az emlékünnepség. A gyülekezet vendégül látta a Debreceni Református Kollégium Kántusát, melyet Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezényelt. Az egyházi rendezvényen közreműködött a helyi MIDESZ irodalmi színpada is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép