Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Medjugorje Bazilika és a tér
A királyok imádása
„A közjó érdekében elő kell segíteni az emberi élet védelmét a népszerűtlenség ellenére is”
2010-10-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Október 28-án, csütörtökön délelőtt a Brazília észak-keleti régiójából érkezett főpásztorok egy csoportját a Szentatya kihallgatáson fogadta, akik ad limina látogatásukat végzik a Vatikánban. A találkozó folyamán XVI. Benedek három fő problémára hívta fel Dél-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa püspökeinek figyelmét: az emberi élet védelmének jelentősége fogantatástól egészen a természetes halál pillanatáig, a katolikus hittan szabad oktatása az állami iskolákban, továbbá a vallási szimbólumok védelme a közéletben.
„A tárt karokkal álló Megváltó Krisztus szobra uralkodik a Guanabara-öbölben Rio de Janiero fölött, amely Brazília igaz lelkületének jelképe” – hangsúlyozta beszédében a pápa. A brazil nép hite a jelenbe és a jövőbe vetett remény jele, ezért oda kell figyelnie azokra a veszélyekre, amelyek erkölcsileg elfogadhatatlan, az emberi lét szent természetét támadó elképzeléséket terjesztenek. A főpásztorok elengedhetetlen feladata, hogy kifejezzék erkölcsi véleményüket a politikai kérdésekben – mondta a Szentatya a brazil püspököknek.

Helyet kell találni az Istennek a közszférában különösen a kultúra, a társadalmi, a gazdasági és a politikai élet területén. Mindez a képzett laikus hívek foglalkoztatásával valósulhat meg, akik tanúságot tesznek a társadalomban a keresztény kötelezettségvállalásról példaértékű életet folytatva.

A Szentatya ezt követően a katolikus hitoktatás kérdését hangsúlyozta az állami intézményekben, miszerint csakis úgy épülhet jó irányban egy társadalom, ha a személy transzcendens jellege megfelelő tiszteletet, védelmet, támogatást kap. Amikor egy politikai kezdeményezés megpróbálja nyíltan vagy burkolt formában legalizálni az abortuszt vagy az eutanáziát a demokrácia jegyében, amely minden emberi személy méltóságát védelmezi, akkor saját magát hazudtolja meg. Ezért az élet védelme érdekében a népszerűtlenséggel és az ellenséges viselkedéssel szemben is, kompromisszumok nélkül kell cselekedni – hangsúlyozta a Szentatya.

A vallási jelképekkel kapcsolatban elmondta, hogy azok az ember transzcendens jellegére és tiszteletére emlékeztetnek. Brazíliában ez különösen fontos, ugyanis az ország történelmében meghatározó szerepet kap a katolikus vallás.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép