Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Krisztus  si.
Állam és vallásalapítónk, Topor M.
Ünnepi bélyeg és Szeretetposta az idei karácsonyon
2010-10-30 Forrás: Magyar Kurír
A Magyar Posta idén is ünnepi forgalmi bélyegsorozat kibocsátásával köszönti a karácsonyt. Ebben az évben a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnájának oltárképe, Udvardi Erzsébet festőművész Három királyok című alkotása került a karácsonyi bélyegre. Az idei ünnepi jókívánságok postára adásához egy belföldi 80 és egy belföldi elsőbbségi 105 forint névértékű bélyeg áll rendelkezésre.
A karácsonyi bélyegeket Schmidt Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója és Csegezi Tamásné, a Magyar Posta filatéliai igazgatója Győrben, a bélyegen szereplő oltárképek helyszínén, a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központban bocsátották forgalomba, így azok mától az ország valamennyi postáján megvásárolhatók.

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Posta ebben az évben is lehetőséget kínál arra, hogy a Szeretetposta útján, azaz a Fejér megyei Nagykarácsony község postáján keresztül alkalmi bélyegzéssel és alkalmi jelzővel küldhessük üdvözleteinket, de az újdonság, hogy az adventi vasárnapokon a budapesti Mamut Üzletházban működő Mesepostán is lehet majd ünnepi alkalmi bélyegzéssel leveleket, képeslapokat feladni.

Az elektronikus levelezés fokozatos térnyerése ellenére alkalmi jókívánságainkat, különösen a karácsonyi időben, továbbra is a hagyományos postai úton és az alkalomnak megfelelő ünnepi bélyeggel küldjük. A magyar lakosság bélyegvásárlásra, azaz a különféle postai küldemények bérmentesítésre, illetve filatéliai célokra évente több mint nyolcmilliárd forintot fordít.

A kétcímletű karácsonyi bélyegsorozaton a festmény különböző részleteinek grafikai átkomponálásával a főmotívumot adó Mária a gyermek Jézussal és születésének örömét szimbolizáló, a festmény jobb felső részén elhelyezkedő, zenélő angyalkák láthatók. A bélyegképek az eredeti mű alapján, különleges nyomdatechnikai eljárással, arany- és ezüstfólia alkalmazásával készültek. A bélyegsorozathoz tartozó alkalmi borítékon a teljes festmény reprodukciója látható. Az alkalmi bélyegző grafikáját a festményen található fő- és mellékmotívumok stilizált rajza díszíti.

A Badacsonytomajon élő és alkotó festőművésznő, Udvardi Erzsébet 1929-ben született Baján. Kiváló és érdemes művész, munkásságát több díjjal is elismerték, 1999-ben Kossuth-díjat kapott. Kratochwill Mimi művészettörténész akkor a következőképp mutatta be: „A művész életművének fontosságát és egyedülállóságát eddigi munkásságából mérhetjük le. Művészetét, érdeklődési körét az egyházművészeti alkotásai és biblikus táblaképei, gyermekkoráról, szüleiről festett emlékképei, mitológiai ihletésű művei, az irodalom nagyjainak alkotásaiból sugallt illusztratív jellegű olajfestményei és a Balaton-felvidék inspirálta képei töltik ki. Kompozíciói olajfestményekben, falképekben, pannókban, akvarellekben, szén- és ceruzarajzokban valósulnak meg, mindig az adott témához, a helyhez szabott lehetőségek szerint. A Biblia mindig is ihlető erőt adott és ad Udvardi Erzsébetnek művészi munkájához. Látvánnyá varázsolja az Írás szavait és átlényegíti sajátosan egyéni véleményű mai képekké” – írja a Magyar Posta közleménye.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép