Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Ladik.  Topor Márta
amerikai látogatás
Kettős jubileumot ünnepelt a sárospataki református gimnázium
2010-11-03 Forrás: Református Egyház
Hálaadó istentisztelet keretében ünnepelte október 30-án, szombaton a sárospataki református gimnázium egyházi fenntartásának huszadik évfordulóját. Kettős jubileumról van szó, hiszen az intézmény fennállását tekintve idén 480 éves, melynek rendezvénysorozatát az ünnepi alkalom keretein belül nyitotta meg a gimnázium igazgatója.
Az alkalmon Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét Pál apostol kolossébeliekhez írt levelének harmadik részében található versei alapján. Szolgálatában elsősorban a reformáció fogalmáról és annak életünkben betöltött szerepéről beszélt majd arról szólt, hogy az elmúlt húsz év tekintetében ma is ott van a reformáció által megfogalmazódott feladat: „A reformáció nem más, mint az Istenhez igazított életmód, ami ugyanazt jelenti 1517-ben, mint 2010-ben."

A reformáció 1517-ben arról szólt, hogy a történelmi szükségszerűség vagy emberi gyarlóság okán az egyház iránytűje mellé odakerült kisebb vagy nagyobb mágneseket el kellett távolítani, hogy az irány újra jó legyen. Erről szól ma is, mert a húsz év hálaadásában ma is ott van ez a feladat." Hangsúlyozta, hogy az Istenhez igazított élet irányultságot jelent, vagyis hogy az ember tudja, merre tart: „Napjainkban úgy érzem, háborgó tengeren hajózunk. Azt kívánom, hogy a navigátorok tudják, hogy nem hamis csillagok felé megyünk, nem elkápráztató tűzijátékok pillanatnyi felsziporkázó csillagai adják számunkra az irányt, hanem valóban a nagy, az egyetemes Úristen sarkcsillaga." - idézte Jókai Anna magyar író- és költőnő korábbi szavait.

Csomós József a továbbiakban a keresztyén család értékrendjéről és annak társadalomban betöltött szerepéről beszélt. Elmondta, hogy a keresztyén család „legkisebb sejtje a társadalomnak", valamint hangsúlyozta a lelkészekkel és a pedagógusokkal történő együttműködés fontosságát. Záró gondolataiban nemzetünk és egyházunk jövőjéről szólt, kiemelte a reformáció tudatának és jelenlétének életünkben való fontosságát, valamint újra felhívta a figyelmet az Istenhez igazított életmód elsődleges szerepére: „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak és nem úgy, mint az embereknek."

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona a húsz éves egyházi fenntartás mellett idén ünnepli fennállásának 480. évfordulóját is. A hálaadó év rendezvénysorozatát az ünnepi alkalom keretein belül nyitotta meg Szatmáriné Tóth Pál Ildikó, az intézmény igazgatója. A jubileumi év keretében több fordulós versenyekre hívogatják a református általános és középiskolák diákjait, melyekről bővebb információ novembertől a www.reformatus-sp.sulinet.hu internetes oldalon érhető el.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép