Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Derű, Topor M.
Templom vonulat
„Jövőre találkozunk Madridban az Ifjúsági Világtalálkozón” – XVI. Benedek búcsúbeszéde a barcelonai repülőtéren
2010-11-08 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya vasárnap délután a Gyermek Jézusról nevezett barcelonai szociális intézményben tett látogatását követően este fél 7-re érkezett a barcelonai repülőtérre. Itt rövid magántalálkozóra került sor José Zapatero, spanyol kormányfővel. Ezután a repülőtér új termináljának hatalmas hangárjában zajlott le a búcsúceremónia a spanyol királyi pár és a kormány képviselőinek részvételével.
Közel 1500 fiatal is jelen volt a pápa búcsúztatásakor. A spanyol és a vatikáni himnusz felhangzása után katonai tiszteletadás következett, majd elsőként János Károly spanyol király fordult beszéddel a Szentatyához.

XVI. Benedek beszédében kifejezte háláját Santiago de Compostela-ba és Barcelonába tett látogatása lezárulásakor. Megköszönte a személye iránt kifejezett szeretetet és figyelmet, amely a spanyol föld lakói nyitottságának és vendégszeretetének nyilvánvaló jelei. Felidézte, hogy Compostelában zarándokként csatlakozott ahhoz a számos emberhez, aki Spanyolországból, Európából és a világ más részeiről az apostol sírjához látogat, hogy megerősítse hitét és megbocsátásra, valamint békére találjon.

Péter utódaként a pápa is eljött, hogy megerősítse testvéreit a hitben, amely a kereszténység hajnalán érkezett el erre a földre és olyan mély gyökeret vert, hogy azóta is folyamatosan formálja az itt lakó népek lelkét, szokásait, művészetét és jellemét. Ennek a gazdag spirituális hagyománynak a megőrzése mutatja az ország saját történelme és kultúrája iránti szeretetét. Ez egyben kiváltságos módja annak, hogy a fiatalabb nemzedékeknek átadják azokat az alapvető értékeket, amelyek olyannyira szükségesek a harmonikus és szolidáris közös jövő építéséhez.

Az Európát átszelő Santiagóba vezető utak sokban eltértek, mindegyiket meghatározta az adott ország nyelve és egyéb sajátosságai, de a hit mindenhol megegyezett. A közös nyelv pedig Krisztus Evangéliuma volt. A zarándokok bárhol otthon érezhették magukat. A nemzeti eltéréseken túl tudták, hogy egy nagy család tagjai, amelyhez a többi zarándok ugyanúgy tartozik. A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy ez a hit kapjon új erőre a kontinensen és váljon ihlet forrásává. Azt reméli, hogy mindenki felé irányuló szolidaritást szül, amely különösen azon közösségek és nemzetek felé fordul, amelyek nagy szükséget szenvednek.

Ezt követően a Szentatya katalán nyelven folytatta beszédét. Hangsúlyozta: Barcelonában nagy örömére szolgált, hogy felszentelhette a Sagrada Família bazilikát, amely Gaudí gondolataiban fogant meg, mint az Isten kőben megformált dicsőítésének emlékműve. A pápa utalt a városban található fontos szociális intézményben tett látogatására. A templom és az intézet a mai Barcelonában jelképei annak a hitnek, amely jelentősen meghatározta az itt élő embereket. Egyben a jótékonyság és Isten szépségének misztériumán keresztül ez a hit hozzájárul egy emberhez méltóbb társadalom megteremtéséhez. Valójában az isteni szépség, szentség és szeretet képessé teszi az embereket arra, hogy reménnyel éljenek a világban – mutatott rá XVI. Benedek.

Megállapította, hogy a szép Spanyolországban ez alkalommal csak két várost látogatott meg, de minden spanyolt átölel gondolatban és imáiban. Szívében és fohásuaiban őrzi őket, különösen a szenvedőket. A Galíciában, Katalóniában és egész Spanyolországban tisztelt Legszentebb Szűz Mária anyai védelmébe ajánlotta a spanyol népet. Végül azzal búcsúzott, hogy Isten segítségével jövőre Madridban újra találkozik velük az Ifjúsági Világtalálkozó ünneplése alkalmából.

XVI. Benedek beszédét követően búcsút vett a hatóságok jelenlevő képviselőitől, majd este negyed 8-kor visszaindult Rómába, ahová 9 órakor érkezett meg. A Santiago de Compostela-ba és Barcelonába tett kétnapos látogatásával lezárult a pápa 18. nemzetközi apostoli útja.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép