Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

4. - a drága színek, - a lelkes hívek, - a nyeregben
Újkígyósi Katolikus templom oltára
„A Torinói Lepel témája kétezer éve aktuális”
2010-11-09 Forrás: Vatikáni Rádió
Pályi Gyula - a Modenai és Reggio Emíliai Egyetemen az általános és szervetlen kémia professzora, az Olasz Tudományos Akadémia Tagja felkereste stúdiónkat, hogy bemutassa a napokban megjelent, „A Torinói Lepel” c. könyvét. Megkérdeztük tőle, hogy mint vegyészprofesszornak, hogyan jutott eszébe ezzel a témával foglalkoznia?
- A téma régóta érdekel és megfigyeltem, a Lepelről szóló cikkek, könyvek jó része olyanok tollából kerül ki, akik nem a természettudományok területén dolgoznak. E területen a gondolkodásmód kissé különbözik a szokásostól, sokkal nagyobb szerepük van a tényeknek és kevesebb a spekulációknak. Úgy gondolom, egy ilyen megközelítés nagymértékben segíti az Olvasó vélemény formálását, ezért vállalkoztam erre a munkára.

- Miért aktuális ma is ez a téma?
- Ez a téma már kétezer éve aktuális, de mióta a XIX. század végen felfedezték, hogy a Lepel képe fotográfiai negatív jellegű az érdeklődés hatalmas mértékben megnőtt. A modern ember gondolkodása sokkal inkább vonzódik a konkrétumokhoz és az, hogy Jézus Krisztustól egy HITELES tárgyi emlék maradhatott, hallatlan jelentőségű. Aktualitását csak fokozza az egyre agresszívebben terjedő ateista világszemlélet.

- Miben különbözik az Ön könyve az eddig megjelent számos kiadványtól?
- Több szempontból. Egyrészt igyekeztem a véleményeket semlegesen tálalni, a végső állásfoglalást az Olvasóra hagyva. A könyvek nagy része vagy a Lepel hamisítvány voltát, vagy a hitelességet igyekszik bizonyítani. Én csak a tényeket sorolom fel és minimális interpretációt nyújtok. Másrészt magyar nyelven ugyan van több könyv is a Lepel problémáiról, de ezek részben nem természettudósok művei, részben pedig viszonylag régiek, mint például Víz László kiváló könyve, de e szerző halálával az újabb adatok beillesztésének lehetősége megszűnt. Harmadrészt, én – foglalkozásomból kifolyólag - igyekeztem háttéranyagot nyújtani a természettudományos vizsgálatok mélyebb megértéséhez. Végül, negyedrészt, könyvemben részletesen kitérek a Lepel történetének magyar vonatkozásaira, amelyek egyik legnagyobb uralkodónk, Árpád házi III. Béla és családja körül sűrűsödnek.

- További tervei?
- A könyv az olasz Nemzeti Tudományos, Irodalmi es Művészeti Akadémia (Accademia Nazionale di Scienze, Lettere ed Arti) védnökségével jelenik meg. Az Akadémia angolul és olaszul is meg akarja jelentetni, erre a célra viszont nem akarom lefordítani, vagy lefordíttatni, hanem újból és újból át szándékozom írni, mindig a legújabb kutatási eredmények figyelembevételével.

- Mik a végkövetkeztetései?
- Mindenekelőtt világosan ki kell jelenteni, hogy a Torinói Lepel hitelessége mellett, vagyis amellett, hogy ez a kendő valóban Jézus Krisztus halotti leple volt több bizonyíték szól, mint ellene. Ugyanakkor a téma nem tekinthető lezártnak, nem véletlen, hogy ebben az ügyben az Egyház még nem mondta ki a végső szót. Ugyanakkor állandóan figyelembe kell vennünk, hogy ha kétségtelenül bebizonyosodik, hogy a Lepel Jézus Krisztus személyéhez köthető, ennek világtörténelmi jelentősége van. A tét óriási és lelkesítő, érdemes érte sokat dolgozni. Megjegyzendő, hogy egyesek a természettudományos fejlődést a vallásos hit ellentéteként igyekeznek beállítani. A sors humora, hogy amint újabb és újabb felfedezések eredményeit próbálják ki a Lepel vizsgálatában, a hitelesség annál valószínűbbnek tűnik. Ez egyrészt a témát még érdekesebbé teszi, másrészt elgondolkodtat, hogy talán mégiscsak van Valaki, aki a végső szót kimondja.

Itt hívjuk fel hallgatóink figyelmét, hogy a győri Szent Kamillus plébánián november 19-én, pénteken fél 6-kor zenés áhítattal kezdődik az a szentmisével egybekötött ünnepség, amelyen bemutatják a Torinói Lepel tökéletes másolatát. Hat órakor Pápai Lajos megyéspüspök koncelebrált szentmisét mutat be. Az ünnepség idején a Lepel másolatát a templomtérben állítják ki, majd a bemutatás után végleges helyén, a plébánia folyosóján lesz mindenki számára megtekinthető – olvassuk a győri egyházmegye honlapján.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép