Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kiállítás képei
Advent, Topor M.
70 éves a római Pápai Magyar Intézet
2010-11-12 Forrás: Vatikáni Rádió
Németh László prelátusnak, az intézmény rektorának köszöntője az évforduló alkalmából. A Pápai Magyar Intézet elődje a Papi Osztály 1928-tól működött a Collegium Hungaricum keretében. Ez az Osztály magyar papok római továbbképzésére jött létre. A harmincas évek végére önálló lett, és így 1940. július 16-án nyerte el Serédi Jusztinián bíboros közbenjárásra a pápai címet. Ennek idén volt 70 éve.
Az Intézet élete bővelkedik fordulatokban. 1945-ig 61 növendéke volt, majd a háború után 1948-ban érkezhettek utoljára növendékek Magyarországról. A kommunista rendszer hazai hatalomra jutását követően külföldön tanuló, a határzár után Nyugaton maradt magyar papok tanultak itt. Az Intézet történetében ez volt a legnehezebb időszak, hiszen a Római Magyar Akadémia akkori vezetése, felsőbb utasításra mindent megtett azért, hogy lehetetlenné tegye az Intézet életét és működését, amelynek még feloszlatását is megkísérelték. Az Intézet két akkori vezetője Zágon József és Mester István azonban mindent elkövettek annak érdekében, hogy az Intézetet fenntartsák és a lehetőségekhez képest eredményesen működtessék. 1945 és 1964 között 43 növendéket tanult az Intézetben és itt volt a római magyar lelkészség irodája is. A Szentszék és a magyar kormány között 1964-ben kötött részleges megállapodásban foglaltaknak megfelelően az emigráns vezetés átadta az Intézetet a Magyar Katolikus Püspöki Kar képviselőinek, és ezután ismét Magyarországról érkezhettek papok római továbbtanulásra. Az Intézet életére ekkor rányomta a bélyegét a hazai egyházi helyzet, ennek ellenére nagy szolgálatot tett a magyar egyháznak, hiszen az itt tanuló papoknak a magyar teológiai oktatásban döntő szerepük volt. A növendékek többsége fokozatot, licenciát vagy doktori címet szerezve tért haza.

A hazai rendszerváltás az Intézet életében is érezhető volt, ennek talán jelképe lehet, hogy 1957-ben a Palazzo Falconieri homlokzatáról eltávolított Magyarok Nagyasszonya mozaikkép, 1991-ben Ternyák Csaba jelenlegi egri érsek rektorsága idején visszakerülhetett a palota homlokzatára. 1964-től mostanáig 165 növendéke volt az Intézetnek, köztük 4 olasz is, akik az Intézetben élve nagy segítséget jelentenek az olasz nyelv elsajátításában. A PMI, a MKPK legfontosabb külföldi intézménye a Rómában tanuló magyar papok, szerzetesek, pap és szervezetsnövendékek találkozó helye is, hiszen évente itt rendezzük meg Mikulás ünnepe alkalmából a találkozójukat. A Rómában dolgozó magyar papok és szerzetesek havi találkozóját is az Intézet szervezi, és 1999-től ismét itt van a római és olaszországi magyar lelkipásztor hivatala, amely szervezi a római magyarok havi szentmiséjét.

Már több mint tíz éve az Intézet minden évben megünnepli magyar mindenszentek ünnepét. A 70 éves jubileumot is ehhez a dátumhoz kötöttük, mert a tényleges évforduló nyárra esik és akkor már mindenki szabadságon van. Az ünnepi szentmise megtartására Erdő Péter bíboros, a MKPK elnöke és a PMI protektora Zenon Grocholewsky bíborost, a Nevelési Kongregáció prefektusát hívta meg. A San Girolamo della Caritá templomban tartott szentmisén számos magyar püspök atya is részt vett, akik mind a PMI növendékei voltak, illetve velünk ünnepelt Magyarország Rómában élő két nagykövete, Győriványi Gábor és Balla János. A szentmisén hálát adtunk az elmúlt 70 évért, imádkoztunk a volt rektorokért, növendékekért, az alkalmazottakért, és kértük a magyar szentek közbenjárását, hogy az Intézet az elkövetkező hetven évben is betölthesse a rá bízott küldetést: legyen az a magyar papi közösség, ahonnan felkészült, Rómához hű és buzgó papok térnek haza a magyar Egyház szolgálatára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép