Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Wiesner M F 936 jelzessel elado 202929467
Pantheon éjjszaka.
A relativizmus olyan diktatúra, amely elpusztítja a szabadságot
2010-11-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Pénteken délelőtt kezdődött meg a Bíborosi Kollégium ima- és tanulmányi napja, amelyet XVI. Benedek hívott össze abból az alkalomból, hogy szombaton 24 új bíborost kreál. Az új szinódusi aulában megtartott találkozó kezdetén a jelenlévők nevében Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja fordult a pápához rövid beszéddel. Köszönetet mondott a Szentatyának Newman bíboros boldoggá avatásáért és egy Van Thuan vietnámi bíboros boldoggá avatási eljárásának elindításáért.
Ezt követően a Szentatya emelkedett szóra. Két témát javasolt a délelőtti ülésszakra. Elsőként emlékeztetett rá, hogy az Úr evangéliumának hirdetése magában foglalja a megvalósításához szükséges szabadságot, amely a történelem folyamán különböző ellenállásokba ütközik. Az igazság és a szabadság közötti kapcsolat alapvető fontosságú, de ma a relativizmus nagy kihívásával találja szembe magát. A relativizmus úgy tűnik fel, mintha kiteljesítené a szabadság felfogását, de valójában az a kockázata, hogy lerombolja azt egy valódi „diktatúraként”. Egy olyan időszakban találjuk magunkat, amikor nehéz biztosítani az Evangélium igazságának és a keresztény kultúra nagy eredményeinek hirdetéséhez szükséges szabadságot – állapította meg a Szentatya.

A délelőtt második témájaként a pápa felhívta a figyelmet a liturgia alapvető fontosságára az egyház életében, mivel Isten velünk való jelenlétének a helye, tehát egyben a velünk élő Igazság helye is.

A délelőtt folyamán ennek értelmében a két alapvető témát vizsgálták meg a bíborosok: egyrészt az egyház szabadságának a kérdését, amelyet Tarcisio Bertone bíboros államtitkár vezetett be; másrészt a liturgia témáját az egyház életében, amelyről Antonio Cañizares Llovera bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció prefetusa beszélt.

Bertone bíboros áttekintő képet adott azokról a próbálkozásokról, amelyekkel ma a keresztények szabadságát igyekeznek korlátozni a világ számos régiójában. Arra hívta a jelenlévőket, hogy vizsgálják meg a vallásszabadság helyzetét a nyugati országokban. Annak ellenére, hogy olyan nemzetekről van ebben az esetben szó, amelyek a kereszténységnek köszönhetik identitásuk és kultúrájuk legmélyebb vonásait, ma a szekularizáció folyamatát élik, ahol a spirituális értékeket igyekeznek peremre szorítani a társadalmi életben.

A bíboros államtitkár utalt a vallásszabadság helyzetére az iszlám országokban. Emlékeztetett azokra a végkövetkeztetésekre, amelyekre a közelmúltban lezajlott Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódus jutott. Végül a Szentszék és a helyi püspöki konferenciáknak a keresztények védelmében folytatott tevékenységéről szólt Nyugaton és Keleten egyaránt. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a Szentszék nagy nemzetközi elkötelezettségére, amelyet a hívők vallásszabadsága védelmében végez a különböző államokban és az ENSZ-ben.

Antonio Cañizares Llovera bíboros emlékeztetett a liturgikus ima fontosságára az egyház életében. Felhívta a figyelmet a II. Vatikáni Zsinat és XVI. Benedek tanítására. Különösen kiemelte az érvényben levő liturgikus előírásokhoz való hűséget.

A vita során 18 bíboros szólalt fel. Elmélyítették a vallásszabadság problematikáját és az egyház tevékenységének folytatása során felmerülő nehézségeket a világ különböző részein. Európa, az amerikai kontinens, Afrika, Ázsia, a Közel-Keleta és az iszlám többségű országok speciális helyzeteiről beszéltek. Érintették azokat a súlyos nehézségeket, amelyekkel az egyház szembe találja magát a természetjogon alapuló értékek védelme során, mint pl. az élet és a család védelme. Tárgyalták még a vallásközi párbeszéd témáját is, különösen az iszlám összefüggésében. Javaslatokat tettek a főpásztorok arra, hogy az egyház hogyan válaszoljon a mai kihívásokra. Egyes felszólalások a liturgia témáját fejtették ki, különös hangsúllyal az Eucharisztia ünneplésére az egyház életében és az Oltáriszentséget megillető tiszteletre.

Délután egy órakor a Szentatya ebéden látta vendégül a bíborosokat.

A délután folyamán két közleményt hirdettek ki. Az elsőt William Levada bíboros adta elő a Szentszék előírásairól egyrészt az anglikán papok és hívek a katolikus egyházba való befogadására vonatkozóan, másrészt a papság tagjai részéről kiskorúak ellen elkövetett visszaélések áldozatainak védelmét illetően. A második felszólalást Angelo Amato érsek, kinevezett bíboros tartotta. Emlékeztetett a 10 évvel ezelőtt kiadott „Dominus Iesus” nyilatkozat aktualitására, amely Jézus Krisztusról, mint egyetlen Üdvözítőről szól.

A jelenlegi bíborosokon túl a tanulmányi- és imanapon részt vett az a 24 főpásztor is, akiket a pápa szombaton kreál bíborossá. Néhány bíboros felmentést kért a Szentatyától az előkészítő napon való részvétel alól egészségügyi állapota vagy egyházmegyéjében sürgős lelkipásztori elkötelezettsége miatt. A jelenlevők összesen mintegy 150-en voltak – tájékoztat a konzisztóriumot megelőző előkészítő napról a szentszéki közlemény.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép