Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Angyal báránnyal (A)
Felavatták a világ legmagasabb Krisztus-szobrát Lengyelországban
2010-11-22 Forrás: Magyar Kurír
Több mint tízezer ember vett részt a november 21-i szoboravatáson Swiebodzinban. Stefan Regmunt helyi püspök a Krisztusba vetett hit látható jelének nevezte a 36 méter magas alkotást. Méreteit tekintve a hófehér Krisztus-alak felülmúlja az 1941-ben állított Rio de Janeiró-i, illetve az eddigi legmagasabb bolíviai Jézus-szobrot.
A Megváltót ábrázoló alkotást november 21-én, Krisztus Király vasárnapján avatták fel a nyugat-lengyelországi Swiebodzin nevű kisvárosban. A szobor megáldása alkalmából Stefan Regmunt püspök Henryk Gulbinowicz bíborossal, Wroclaw érsekével és Andrzej Dziega szczecini érsekkel mutatott be ünnepi szentmisét. A szentmisén tízezer hívő vett részt.

A 36 méter magasságú alkotás mintegy kilenc méterrel meghaladja a világ eddig legnagyobbnak számító Krisztus-ábrázolását, a bolíviai Cristo de la Concordia-szobrot; s messze felülmúlja a világhírű, Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztust. A lengyelországi szobor ugyanúgy kitárt karral ábrázolja a Megváltót, mint a Rio de Janeiró-i mű. A monumentális Krisztus-szobor egy 16,5 méteres, mesterséges dombon áll. A hófehér alak, fején aranyló koronával, már 40 kilométer távolságból észrevehető.

Az alkotás ötlete Sylwester Zawadzkitól, Swiebodzin korábbi lelkipásztorától származik, aki Krisztust szerette volna a város védelmezőjének. Terve azonban az egyházi vezetők ellenállásába ütközött, s csak később, öt évvel ezelőtt kezdhettek bele megvalósításába. A kivitelezést a környékbeli hívek adományaiból fedezték. A vállalkozás megosztotta a lengyel közvéleményt. A város vezetősége azt reméli, hogy a most felállított szobor fellendíti a turizmust. Ellenzői azonban úgy vélik, hogy hasznosabb célokra kellett volna fordítani ezt az összeget. A lengyel katolikusok egy része groteszknek tartja a hatalmas alkotást.

Lengyelországi egyetemi szakértők véleménye alapján a 440 tonnás szoborban még egy hurrikán sem tudna kárt tenni. Ezt megelőzően ugyanis építészeti olyan híreket tettek közzé, melyek szerint egy nagyobb viharban összeomolhat a mű.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép