Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

9. - drága Nagymamám is így állhatott lábainál kb. 120 éve...
Felhőn űlő angyalkák (A)
Kápolnát és szobrot állítottak Szent Erzsébet tiszteletére Kaposváron
2010-11-23 Forrás: Magyar Kurír
November 20-án a kaposvári nyugati temetőben Balás Béla megyéspüspök felszentelte Árpád-házi Szent Erzsébet kápolnáját és felavatta szobrát. Árpád-házi Szent Erzsébet szobra és kápolnája a Rotary Club Kaposvár, a Somogy megyei és Kaposvári Fiatalok Szentkorona Egyesülete és a Mementó Somogy Alapítvány kezdeményezésére, szervezésében és támogatásával készült. Az ünnepélyes avatásról Kiss Iván készített beszámolót:
Szeretném, ha Berkesi Gyula szobrát szívükbe fogadnák a kaposváriak – mondta avatóbeszédében Kopa János, a Rotary Club Kaposvár elnöke.

Ezt követően Bertalan Péter, a Kaposvári Egyetem docense emlékezett meg Árpád-házi Szent Erzsébetről, akit olyasvalakinek nevezett, aki beleilleszkedett a magyar történelem aranykorába. A humánum, a lelkiismeretesség, az odafigyelés, az áldozatosan tenni akaró nő elevenedik meg II. András király és Gertrudis lányában.

Csupa olyan tulajdonság, mely a mai kor nőalakjában is felfedezhető. Fogékony volt a szegénység, az elesettség, a kiszolgáltatottság, azaz azon társadalmi problémák iránt, melyek napjainkban is léteznek. Az árvák könnyeinek felszárítása ugyanis évszázad független tevékenység – hangsúlyozta az előadó.

A szobrot Balás Béla kaposvári megyéspüspök szentelte fel. Szent Erzsébet gazdag ember volt, ám másképpen, mint azt ma értelmezik – emelte ki beszédében. Ezen szobor által is kapjon példát mindenki, hogyan kell jókor jónak lenni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép