Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Rug Chapel festett ablak
Murillo festménye
Nyilvános az új alkotmány koncepciója
2010-12-02 Forrás: HírTv.hu
Elkészült az új alkotmánytervezet. Az alaptörvény koncepciójának szövege az Országgyűlés honlapján olvasható. A tervezet szerint szerepelne a Szent Korona a preambulumban és az állami lobogón is, kétkamarás lehet a parlament, az emberi életet pedig a fogantatástól védenék.
Az új alkotmány kiemelt védelemben részesítené a házasságot, mint „a férfi és a nő legalapvetőbb és legtermészetesebb közösségét és az ezen alapuló családot”. Vagyis ez kizárná az azonos neműek házasságát. „A szabadság, az alapvető jogok, a házasság és a család tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége” – olvasható a munkaanyagban.

További újdonság, hogy az alkotmányt csak két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával változtathatná meg.

A koncepció alapján említést tennének a Szent Koronáról a preambulumban, a koncepció készítői szerint ez fejezné ki a jogfolytonosságot, a történelmi alkotmány értékeit és szerepét. Az ország államformája a jövőben is köztársaság lenne, az ország maga pedig demokratikus jogállam. Az állami lobogó meghatározása szerint annak fehér sávjában szerepelne a címer. A jelenlegi alkotmány szerint a hivatalos állami lobogó a címer nélküli trikolor.

A tervezet egyes részei két változatban készültek. Az egyik variáció szerint kétkamarás parlamentté alakítanák át az Országgyűlést, a másik szerint megtartanák a mostani egykamarás rendszert.

Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottsága 10 napon belül vitatja meg a tervezetet és dönt az Országgyűlés elé terjesztéséről.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép