Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
XIII. Ince
Áttekinthető bérleti szerződéseket akar a püspök
2010-12-13 Forrás: Erdély.ma
Pár hónappal ezelőtt, amikor a nagyváradi Szent László-gimnázium elköltözött a katolikus egyháznak visszaadott Nogáll utcai épületbe, nyilvánvalóvá vált, hogy a püspökség tulajdonában levő Kanonok soron változások következnek be. Mint kiderült, ez nem csupán a tanintézet elköltözése után megüresedett részre vonatkozik. A Kanonok soron az elmúlt húsz esztendőben több intézmény (szerkesztőségek, kiadók, a Caritas Catolica részlegei, a Bunyitay Vince Könyvtár és a Tibor Ernő Galéria) is otthonra talált.
A Római Katolikus Püspökség az 1989-es politikai fordulat után nagylelkű pártfogója volt ugyanis a váradi magyarságot szolgáló intézményeknek, így például a könyvtár és a Tibor Ernő Galéria is ingyen kapott helyet a Kanonok soron. Úgy tűnik azonban, új szelek fújnak ilyen szempontból is az árkádos épület hosszán, ugyanis pár napja arról értesültünk, hogy a püspökség a továbbiakban már nem bocsátja ingyen sem a TEG, sem a könyvtár rendelkezésére azokat a helyiségeket, amelyekben majd húsz esztendő óta működnek. Egy nemrég tartott tárlatnyitón derült ki, hogy a galéria csapata ezután bérletet kell fizessen a püspökségnek. Hogy mennyit, az nem hangzott el, az viszont igen, hogy a TEG-esek kérik a váradi magyar közönségét, lehetőségeikhez képest támogassák adományaikkal a pincegalériát.

Ennek hallatán többekben megfogalmazódott a kérdés, miért kell húsz esztendő elteltével bérletet fizettetni a Tibor Ernő-sökkel? Ezzel a kérdéssel kerestük meg Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspököt. A főpásztor elmondta, valóban megkeresték nemrég a TEG vezetői, ugyanis lejárt az a szerződés, amely alapján eddig működött a galéria. A helyiség ingyenes használatát biztosító megállapodást Böcskei püspök nem hosszabbította meg, viszont elmondta, egy új haszonbérleti szerződés készül. „Eddig így volt, ezután másként lesz” – mondta a főpásztor, hozzátéve, hogy a bérleti díj alacsony, tulajdonképpen jelképes lesz, s ezt a csekély összeget hajlandó akár a saját zsebéből is kifizetni, ezzel is érzékeltetve, hogy semmi bántó szándéka nincs ezzel az intézkedéssel a váradi magyar közönség irányába. Viszont szeretne jogilag áttekinthető, világos helyzetet teremteni valamennyi, az egyház tulajdonában levő ingatlan esetében. Átfogalmazzák a Bunyitay-könyvtár kontraktusát is.

A Kanonok soron egyéb változások is lesznek. Ideköltözik majd – a 13-as szám alá – az egyházi kiadványokat, kegytárgyakat forgalmazó Colbe üzlet. A Szent László Gimnázium bennlakását is bővíteni akarják, hogy a diákoknak minél tágasabb, civilizáltabb lakhatási körülményeket biztosítsanak. Szóval sok az új terv, jelentette ki Böcskei püspök. Mint mondta, azon lesz, hogy ha már sikerült visszaszerezni az egyházi ingatlanokat, meg is tudják azokat tartani, lehetőleg úgy, hogy semmilyen jogi gubanc ne merüljön fel körülöttük.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép