Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Gyertyákkal
SZT.MÁRIA
„Örömmel és tiszta szívvel várjuk Jézust”
2010-12-22 Forrás: Vatikáni Rádió
A Karácsony előtti utolsó szerdai általános kihallgatás alkalmával XVI. Benedek a vatikáni VI. Pál teremben találkozott a világ zarándok híveinek népes csoportjával. Néhány nappal Karácsony előtt a Szentatya a várakozás utolsó pillanatairól szólt az egybegyűlteknek: „Egyre és egyre közelebb kerülünk ahhoz a „helyhez”, ahol minden elkezdődött értünk és a mi üdvösségünkért, ahol a világ és az emberi szívek várakozásai összetalálkoztak Isten jelenlétével. Már most megízlelhetjük a boldogságot, amely a betlehemi kis barlangból kiindulva fénnyel tölti el a világot.
Az adventi időszakban arra készültünk, hogy nyitott legyen szívünk az Üdvözítő eljövetelére és befogadására, hogy megcsodálhassuk világba való belépését – kezdte elmélkedését a Szentatya.
Az örömteli várakozás a keresztény ember egyik alapvető jellemzője – állapította meg a pápa. Vágya, hogy újra és újra átélje a Jézus Krisztussal, Isten emberré lett Fiával való találkozás pillanatát. Szívünk megnyílik és a csodálatos eseményt sajátunkká tesszük azokon keresztül, akik elsőként fogadták a Messiás eljövetelét: Zakariás és Erzsébet, a pásztorok, az egyszerű emberek, továbbá Mária és József, akik valóban elsőként tapasztalhatták meg e születés misztériumának örömét.

Az egész Ószövetség egyetlen ígéretre épül, amelynek egy hatalmas üdvözítő eljövetelével kell beteljesednie. Erről Izajás próféta könyve tanúskodik leginkább. Ebben az egész teremtett világ szenvedéséről olvashatunk, amely egy megváltás által új erőre kap és új irányt vesz. A teljes emberi létezést meghatározza az a mély érzés, vágy, hogy szemünk előtt valóssá váljon a legigazabb, legszebb és leghatalmasabb, amelyet értelmünkkel és szívünkkel valaha is megsejtettünk.

Ezek után a pápa Szent Iréneusz gondolatait idézte fel a zarándokoknak, miszerint Isten a Gyermek Jézus által hív bennünket az Őhozzá való hasonlóságra. Jézus által meglátjuk, hogy milyen Isten és ez emlékeztet minket arra, hogy hozzá hasonuljunk válnunk – magyarázta a Szentatya. Szent Iréneusz szerint az ember nem látja Istent, ezért a sötétség veszi körül, így nem ismeri saját magát, sem az igazságot. Viszont az ember, aki nem képes látni Istent, megláthatja Jézust, tehát Isten is láthatóvá válik számára. Az igazság napvilágra kerül és az ember életre kel – mondta a pápa.

A sötét éjszakában hagyjuk, hogy váratlanul meglepjen bennünket Isten, aki gyermekként jön el. Legyünk nyitottak a találkozásra azzal, aki a valódi szépség és a valódi világosság. Ennek érdekében azonban meg kell tisztítani lelkünket mindattól, amely ellenáll e találkozásnak: a szavaktól, a tettektől; a béke, az igazságosság eljövetelén kell munkálkodnunk.

A Szentatya végül a karácsonyi időszak egyik jellegzetességéről, a betlehemi jászol felállításáról beszélt, amelyet már a Szent Péter téren is elkészítettek. Ezáltal jelképesen az egész világnak megmutatkozik Isten misztériumának szépsége. A Szentatya Szűz Mária és Szent József segítségét kérte ahhoz, hogy mindannyian át tudjuk élni Karácsony misztériumát újra hálát adva az Úrnak.

A mindennapok hajszájában ez az időszak hozzon nyugalmat, örömet és adja meg, hogy mindannyian megtapasztalhassuk Isten jóságát, aki gyermekké lett értünk, eljött, hogy bátorságot és fényt hozzon életünkbe. Ezzel a gondolattal kívánt XVI. Benedek pápa áldott Karácsonyt minden jelenlévő zarándoknak és családjaiknak.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép