Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Gesztenye.  si.
Tintoretto: Szent Pál vértanúsága
„A világnak szüksége van Istenre, egyetemes etikai és spirituális értékekre”
2011-01-01 Forrás: Vatikáni Rádió
Január elsején, a béke világnapján újabb véres keresztényellenes támadás híre rázta meg az egyetemes egyház közösségét. Ezúttal Egyiptomban követtek el öngyilkos merényletet kopt keresztények ellen. XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott ünnepi szentmisén mondott homíliájában sürgető felhívást intézett a nemzetek felelőseihez: a szavakon túl konkrétan és szüntelenül kötelezzék el magukat a béke építésében.
Január elsején az egyház arra kéri az Urat, hogy áldja meg a most elkezdődött évet. Tudatában van annak, hogy a történelem tragikus eseményeivel, a háború még mindig le nem küzdött logikájával szemben csak Isten érintheti meg az emberi lelkeket, biztosíthatja az emberiségnek a reményt és a békét. Már hagyománnyá vált, hogy az év első napján az egyház világszerte kórusban fohászkodik a békéért – mondta a pápa, majd így folytatta: „Ma egybegyűjtjük férfiak, nők, gyermekek, idősek kiáltását, akik a történelem legszörnyűbb arculatának, a háborúnak áldozatai. Ma imádkozunk azért, hogy a béke, amelyet az angyalok Karácsony éjszakáján meghirdettek a pásztoroknak, mindenhová eljusson: „super terram pax in hominibus bonae voluntatis” (Lk 2,14).

1968. január elseje óta Mária, Isten Anyja nevében ünneplik az egész földön a béke világnapját. A béke Isten ajándéka, Jézus szeretetének első gyümölcse. A béke egyben olyan emberi érték, amelyet meg kell valósítani társadalmi és politikai szinten, de amely Krisztus misztériumában gyökerezik – fejtette ki homíliájában XVI. Benedek pápa. Utalt béke világnapi üzenetére, amelyben a vallásszabadság és a béke szoros kapcsolatát elemezte. A vallás értékes hozzájárulást nyújt az igazságos és békés társadalmi és nemzetközi rend építéséhez.

Az emberiség nem nézheti közömbösen az önzés és az erőszak negatív erejét: nem törődhet bele a konfliktusokba, amelyek életáldozatokat követelnek és veszélyeztetik a népek jövőjét. Napjaink fenyegető feszültségeivel szemben, különös tekintettel a vallási diszkriminációra és intoleranciára, amely elsősorban a keresztényeket sújtja, a Szentatya ismételten arra buzdított mindenkit, hogy ne engedjen a belenyugvás kísértésének. A hívek imádkozzanak, hogy eredménnyel járjanak a világbéke építésére irányuló, több oldalról megnyilvánuló erőfeszítések. Mindenekelőtt arra van szükség, hogy minden személyt áthasson a béke lelkülete, amelyért szüntelenül imádkozni kell, és amelyet mindenhol, minden kapcsolatban, nap, mint nap meg kell élni.

A pápa homíliája végén a dél-itáliai Basilicata tartományból érkezett Szűzanya kegyszobor felé fordult, amelyet a szertartás alkalmából helyeztek el a Szent Péter bazilikában az oltár mellett. A Szentatya azért fohászkodott Máriához, hogy kísérjen el mindnyájunkat az újévben és eszközölje ki az egész világ számára a béke várva várt ajándékát.

XVI. Benedek homíliája Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép