Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Fényt őrizők
Felsőtemplomi főoltár
Vízkereszt, kezdődik a farsang
2011-01-06 Forrás: Erdély.ma
Ma van vízkereszt napja, kezdődik a farsangi időszak. Sokan ekkor szedik le a karácsonyfát. Vízkeresztkor a keleti kereszténység arra emlékezik, hogy Jézus nyilvános működésének kezdetén megkeresztelkedett a Jordán folyóban.
A gazdag görög katolikus liturgia része ilyenkor az vízszentelési szertartás. Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök Budapesten a Duna vizét szenteli meg emlékezve arra, hogy Jézus a Jordánba lépett.

Az ünnep görög neve epifánia, azaz az Úr megjelenése. A nyugati kereszténység ilyenkor emlékezik arra is, hogy a háromkirályok meglátogatták a gyermek Jézust, és arra is, hogy Krisztus a kánai menyegzőn borrá változtatta a vizet.

Több országban ilyenkor kapják az ajándékokat a gyermekek. Spanyolországban például Madrid utcáin szerda este fesztivál keretében várták az emberek a három királyok bevonulását. Olaszországban zoknikba és harisnyákba hoz ajándékot a jó boszorkány. A jóknak cukorkát, a rosszaknak pedig szenet.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép