Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Szent Mónika
I. János Pál
Megérkezett Sárospatakra a Zsuzsanna harang
2011-01-07 Forrás: Református Egyház
Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony halálának 350. évfordulója alkalmából a sárospataki reformátusok közössége egy, a nevét viselő harang megöntését határozta el. A 2010-es év végén érkezett harang elkészítése azért is fontos volt, mivel a Vártemplomban levő nyughelyét az 1671-ben történt feldúlás óta nem örökíthették meg méltó módon tisztelői.
Az Őrbottyánban Gombos Miklós mester műhelyében megöntött "H" hangú harang megérkezésével népesül be a torony, hiszen a templomépítő ősök egykor 3 harangnak készítettek székállást, és mindeddig ez hiányzott.

Ahogy a zenei harmónia is a hármashangzattal teljes, így vált valóra most eleink szándéka.

Másrészt Rákóczi György harangjának így már megvan a megnevezett párja, ahogy a fejedelmi házaspárról Szentmihályiné Szabó Mária által írt történelmi regény címe is jelzi:

"Örök társak".

A harang most még a templom előcsarnokában pihen és várja látogatóit, a toronyba majd nyáron, a templomszentelés 230. évfordulója napján fog felkerülni.

A harang megöntése költségét az erre a célra gyűjtött adományokból fedezték, és még hátravan a húzószerkezet és vezérlőprogram elkészítésének feladata, amelyre a február 12-én megrendezésre kerülő református bál bevétele és a további nagylelkű adományok biztosítanak majd fedezetet.

Az újszülött harang megérkezését két társa 1 perces kondulással köszöntötte.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép